How to Cook Yummy Ayam Masak Bali

Ayam Masak Bali. Resepi ayam masak bali hampir serupa dengan ayam masak merah. Namun ayam masak bali menggunakan lebih banyak serai dan daun kari, yang membuat rasanya jadi berbeza. Masukkan ayam yang sudah digoreng, dan masak hingga masak dan bumbu meresap.

Ayam Masak Bali Yaitu dengan cara merebus ayam terlebih dahulu kemudian disuwir-suwir kemudian campurkan ke dalam. Resepi Ayam Masak Bali. rata-rata orang yang sudah mencuba membuatnya bagi feedback sedap dan wangi. dari apa yang saya nampak menu ini memang simple dan bahan-bahan tak banyak. saya. Resepi Ayam Masak Bali - Saya teringat dahulu apabila berbulan madu dengan suami saya pergi ke bali dan mencuba makanan bali tetapi kegemaran saya ialah ayam goreng bali kerana terasa sangat. You can cook Ayam Masak Bali using 14 ingredients and 14 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ayam Masak Bali

  1. It's 6 of ketul ayam.
  2. You need 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
  3. Prepare 1 of sudu kecil garam halus.
  4. Prepare 1 of biji bawang besar (kisar).
  5. You need 5 ulas of bawang putih(kisar).
  6. Prepare 2 batang of serai.
  7. You need 1 of inci halia (kisar).
  8. You need 5 of tangkai lada kering(kisar).
  9. Prepare 2 of tangkai daun kari.
  10. It's 1 of sudu kecil gula.
  11. It's 1 of sudu kecil secukup rasa.
  12. Prepare 1 of sudu besar kicap pekat.
  13. It's 2 of sudu besar kicap cair.
  14. You need 1 cawan of minyak masak.

Cara nak masak ayam sambal bali ni tak jauh beza sangat macam kita masak ayam sambal yang biasa tu. Cuma ada tambahan sikit bahan lain macam serai dan daun kari. Selain resepi Ayam Masak Bali, kami juga menulis resepi lain dipostingan sebelumnya yang mendapat perkongsian ramai. Oh ya, jangan lupa share dan like resepi ini ya.

Ayam Masak Bali step by step

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Ayam digaul dengan ayam dan garam.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam. Jangan terlalu garing. Dah masak angkat ayam dan ketepikan..
  4. Serai di ketuk.
  5. Kisar bawang putih, bawang merah dan halia. Ketepikan.
  6. Kisar lada kering dan ketepikan.
  7. Guna sedikit minyak goreng ayam tadi. Tumis serai dan daun kari sehingga warna kekuningan.
  8. Masukkan bawang putih, halia dan bawang besar yang telah dikisar.
  9. Masukkan lada kering yang telah dikisar.
  10. Tumis sehingga masak.
  11. Masukkan secukup rasa dan gula. Kacau sehingga sebati.
  12. Masukkan kicap cair dan pekat dan kacau sehingga sebati.
  13. Masukkan ayam dan kacau sebati.
  14. Siap sedia untuk dihidang.

Lengkapi pengalaman masak masakan Bali dari berbagai resep di Masak Apa Hari Ini yang sudah pernah saya bagi sebelumnya. Selain Sate Lilit tadi, ada juga Ayam Pelalah. Bumbunya yang meresap serta tekstur daging ayam yang empuk membuatnya jadi lezat. Hidangan khas Bali ini menggunakan banyak bumbu rempah, diantaranya adalah lengkuas, kunyit, dan kencur. Masakan berasaskan sambal hijau ini dikhabarkan berasal dari negeri Johor yang sememangnya Jadi, hari ini saya ingin berkongsi Resepi Ayam Masak Sambal Hijau yang telah terbukti sedap.

Catat Ulasan

0 Ulasan