How to Make Tasty Ayam Masak Kicap

Ayam Masak Kicap.

Ayam Masak Kicap You can cook Ayam Masak Kicap using 18 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Ayam Masak Kicap

  1. It's of Minyak.
  2. Prepare of Ayam.
  3. It's of Gula bukit.
  4. It's of Kicap.
  5. It's of Sos cili.
  6. Prepare of Cili kering.
  7. You need of Air.
  8. You need of Bawang merah.
  9. You need of Bawang putih.
  10. Prepare of Bawang besar.
  11. It's of Halia.
  12. Prepare of Lada hitam.
  13. It's of Kunyit.
  14. Prepare of Kayu manis.
  15. It's of Bunga lawang.
  16. It's of Buah pelaga.
  17. You need of Tepung jagung.
  18. Prepare of Ajinamoto (terpulang).

Ayam Masak Kicap instructions

  1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam bukit..
  2. Tumbuk 2 bawang merah, 2 bawang putih, halia sedikit dan sedikit lada hitam. Letakkan sekali kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga..
  3. Potong bawang besar..
  4. Rebus cili kering dan blender..
  5. Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah digaul. Angkat ayam dan asingkan..
  6. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk tadi bersama kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang..
  7. Masukkan bawang besar dan juga cili yang telah diblender sebanyak dua sudu makan..
  8. Masukkan kicap sehingga warna nya ada dan juga 2 sudu sos cili thai..
  9. Masukkan air masak dalam 0.75 cawan..
  10. Masukkann ayam yang telah digoreng tadi..
  11. Masukkan separuh sudu makan tepung jagung. (Jangan masuk direct) Masukkan sedikit sambal kicap ke dalam mangkuk kecil berserta tepung jagung tadi dan kacau di dalam mangkuk kecil. Kemudian barulah masukkan ke dalam kuali tersebut. - supaya kuahnya lebih likat.
  12. Masukkan garam secukup rasa dan ajinamoto terpulang..

Catat Ulasan

0 Ulasan