Gulai Ikan Tongkol.
You can cook Gulai Ikan Tongkol using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Gulai Ikan Tongkol
- You need of ekor ikan tongkol sederhana besar.
- Prepare of serbuk rempah ikan.
- You need of cili kisar.
- Prepare of santan (Kak Lat guna KARA).
- It's of air.
- It's of gula merah atau 1 keping gula melaka.
- Prepare of asam gelugor.
- Prepare of tangkai cili api.
- Prepare of minyak.
- Prepare of garam.
- It's of Bahan A - Dikisar.
- Prepare of biji bawang besar.
- Prepare of bawang putih.
- It's of hiris halia.
- It's of hiris lengkuas.
- Prepare of serai.
- Prepare of ketul kecil kunyit hidup.
Gulai Ikan Tongkol instructions
- Sediakan bahan-bahan..
- Rebus ikan dengan air, gula merah dan asam keping. Rebus hingga air separuh kering..
- Sementara itu, dikuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan A hingga naik bau. Tambah cili kisar dan masak hingga pecah minyak..
- Masukkan rempah dan satu senduk air rebusan ikan. Masak lagi hingga rempah garing..
- Masukkan ikan beserta air rebusannya sekali. Tambah santan. Masak hingga mendidih dan masukkan cili api. Perasakan dengan garam..
- Siap..
0 Ulasan