Recipe: Tasty Kek Paun Putih Telur (Creamcheese + freshcream topping)

Kek Paun Putih Telur (Creamcheese + freshcream topping).

Kek Paun Putih Telur (Creamcheese + freshcream topping) You can have Kek Paun Putih Telur (Creamcheese + freshcream topping) using 13 ingredients and 14 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kek Paun Putih Telur (Creamcheese + freshcream topping)

  1. Prepare of gula kastor.
  2. It's of mentega @ marjerin.
  3. It's of st extract vanilla.
  4. It's of tepung gandum.
  5. You need of st tepung penaik.
  6. It's of freshmilk.
  7. Prepare of biji putih telur.
  8. You need of st garam.
  9. You need of st krim tartar.
  10. Prepare of Topping:.
  11. It's of cream cheese.
  12. Prepare of sb gula ising.
  13. Prepare of freshcream/whipped cream non-dairy.

Kek Paun Putih Telur (Creamcheese + freshcream topping) step by step

  1. PERSEDIAAN: 1)Ayak tepung bersama baking powder 3 kali supaya sekata. Ketepikan. 2)Panaskan oven pada suhu 180c. 3) Sediakan loyang bersaiz 22-23 cm dgn ketebalan 7cm berlapik baking paper bergris..
  2. Sediakan bahan2.(sorry,gambar tak complete bahan).
  3. KEK: Putar ✅butter, ✅separuh daripada gula dan ✅vanilla extract sehingga sebati dan gebu dgn kelajuan sederhana. (Separuh lagi untuk bancuhan telur putih nanti).
  4. Tambahkan campuran ✅tepung dan ✅susu sedikit2 secara bersalang seli sehingga habis ke dalam adunan dgn kelajuan sederhana..
  5. Dalam mangkuk pengadun yg lain, putar ✅telur putih dan ✅garam sehingga berbuih. Kemudian masukkan ✅krim tartar dan ✅gula yang disimpan separuh tadi. Putar lagi sehingga telur licin dan bertanduk..
  6. Campurkan ✅bancuhan telur ke dalam ✅adunan tepung tadi. Kacau guna spatula secara kaup balik cepat2 sehingga sebati sahaja..
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Hentak perlahan sekali dua. Bakar selama 45-50 minit atau sehingga kek tidak melekat pada lidi apabila dicucuk uji..
  8. Keluarkan dan sejukkan kek..
  9. TOPPING: putar ✅cream cheese dan ✅gula sehingga sebati. Kemudian masukkan ✅whipped cream/freshcream. Putar lagi sehingga bancuhan likat dan kental..
  10. Masukkan bancuhan topping ke dalam piping bag. Simpan sekejap dalam peti sebelum digunakan. (Gunting kecil piping bag seperti saiz lubang jarum je dahulu supaya dapat squeeze kan topping ke bhgn bawah piping bag).
  11. Terbalikkan kek yang telah sejuk di atas alas kek dan letakkan di atas dulang yg boleh berpusing (turnable cake stand). Buangkan lapisan kerak kek jika ada supaya senang untuk meratakan topping nanti. (Berebut budak2 ni makan kerak hancur tuuu🤣) Uchu mmg saje tak potong layer sebab malasss hihi.
  12. Guntingkan hujung piping bag. Paipkan topping secara berpusar di atas dan dikeliling kek. Kemudian ratakan kek..
  13. KAEDAH BEGINNER mcm Uchu😂: Jika topping menjadi lemah/lembik dan tak boleh nak rata lawa2, simpan kek sekejap dalam peti kemudian ratakan sekali lagi dan hiaskan. Uchu nak tabur coconut flakes ala2 snow giteww..so tak ratakan cream beria sgt..
  14. Tips: pastikan telur dan butter suhu bilik. Bukan baru2 keluar peti..

Catat Ulasan

0 Ulasan