Ayam masak merah. Ayam Masak Merah - Although it shares basic similar spices to Chicken Curry. It is different, both in Lucky me, Bee had made it easier by suggesting Ayam Masak Merah or chicken cooked in rich. 'Ayam masak merah' literally means chicken cooked in red sauce. The red sauce mentioned here comes from tomatoes and is mildly spiced with aromatics such as ginger, garlic and dried chillies.
Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi majlis kenduri kawin yang tersohor di kampung beliau. It is a casserole of chicken pieces in dried chillies sambal. Mencari resepi ayam masak merah ala kenduri yang sedap? You can cook Ayam masak merah using 12 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ayam masak merah
- It's 1 ulas of bawang holland.
- Prepare 3-4 ulas of bawang merah kecil.
- It's 3-4 ulas of bawang putih.
- Prepare 2 batang of serai.
- Prepare of Bunga lawang, kayu manis.
- It's of Cili kering, blend atau cili giling.
- Prepare of Halia besar ibu jari kaki.
- Prepare of Ayam 4 ketul. Atau ikut banyak koranglah.
- You need of Sos cili, sos tomato secukup rasa.
- You need of Gula, garam secukup rasa.
- Prepare of Asam jawa secukup rasa.
- It's of Air. Agak-agak jelah.
Pernah makan ayam masak merah yang power? Yang biasanya mungkin banyak, tapi nak cari yang sedap bukan mudah bukan? Learn how to make Ayam Masak Merah from basic, a signature Malaysian Dish that made with chicken, spice and red chill oil. It is complex, spicy yet appetizing.
Ayam masak merah instructions
- Tumiskan dulu bunga lawang dengan kulit kayu manis sampai wangi..
- Blend/tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sampai naik bau, warna dah tukar, baru masuk cili. Ni perangai aku la. Nak pastikan bahan tu masak satu persatu. Nak masukkan semua terus pun boleh kot. Kemudian masukkan serai yang dah ditumbuk sedikit..
- Kemudian masukkan bawang holland yang dihiris besar. Baru syok gigit. Kemudian tambah air dan kacau perlahan sampai air tadi tersejat, dan pecah minyak. Emm dapnyee..
- Eh, lupa. Ayam jangan lupa goreng, sambil-sambil tunggu kuah nak siap. Ni aku pakai air fryer je. Sapu kunyit, garam,minyak sikit. Masuk dalam air fryer suhu dalam 180-190 dalam 15 minit, kemudian balik-balikkan, masak lagi dalam 5-10 minit..
- Kembali kat kuah kita. Masukkan sos cili, sos tomato, asam jawa dan gula. Semuanya secukup rasa. Agak-agak jelah ya. Rasa. Dah nak habis, nampak macam dah pecah minyak, bolehlah masukkan garam secukup rasa jugak. Bila dah masukkan sos tu, dia akan jadi kuah yang pekat. Nak lagi best, boleh letak tepung jagung jugak. Tapi aku tak letak pun, best je..
- Akhir sekali, masukkan ayam goreng tadi. Siap! Haa bolehlah mencuba ya. Maaf kalau korang rasa tak sedap. Tapi orang rumah kata sedap. Tak tahulah memang sedap atau nak jaga hati aku. Haha..
Goreng ayam hingga berubah warna Goreng ayam. b. Tumis bawang merah, bawang putih, kemiri, jahe, dan pala yang sudah dihaluskan. Saya pilih untuk buat menu simple dan senang je hari ni iaitu ayam masak merah. Brace yourselves as this post will keep you salivating! Bringing you something close to the roots of the Malay culture in Malaysia, the wholesome and fiery Ayam Masak Merah with its sweet.
0 Ulasan