Blackpaper Ayam Kicap Makngah.
You can cook Blackpaper Ayam Kicap Makngah using 14 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Blackpaper Ayam Kicap Makngah
- It's of Ayam setengah ekor.
- Prepare of Kentang.
- You need of Lada hitam.
- It's of Bawang merah.
- You need of Bwang putih.
- It's of Halia.
- You need of Serai (klu nak letak).
- Prepare of Cili api 3-4 biji (klu nak lagi mengancam).
- Prepare of Air asam jawa.
- Prepare of Gula (1 sudu kecil shja).
- Prepare of Garam (secukup rasa).
- You need of Asam keping (sikit je).
- You need of Serbuk Kunyit (untuk menggoreng ayam dan kentang).
- Prepare of bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga.
Blackpaper Ayam Kicap Makngah step by step
- Basuh ayam dan kentang yang dah di potong, gaul dgn serbuk kunyit dan garam sedikit..
- Panaskan minyak, goreng ayam dahulu (jgn terlalu lama nnty keras tau), dah siap ayam, goreng kentang pula....
- Tumbuk bawang merah, bwang putih, halia sekali, titik serai sekali.
- Tumbuk lada hitam hingga lumat.
- Panaskan minyak masak dalam kuali...lets start!!!.
- Masukkn 4 sekawan tdi, kacau sekejap jgn smpai hngus.
- Then, masukkan terus (bawang merah, putih, halia) yang dh ditumbuk dan serai yang dah dititik,biar kekuningan dn naik bau.
- Masukkan lada hitam yang dh kita hentam tdi,hehehehe yg kita tumbuk tdi,kacau smpai naik bau.
- Masukkan kicap (jgn terlalu bnyak, bergntung pada quantiti lada hitam kita -kicap lebih sikit)...masak guna api sederhana.
- Dah masak likat masukkan air asam jawa, gula, garam secukup rsa.
- Kacau dan masukkan ayam dan kentang yang dah digoreng.
- Kacau sebati dan siappppp... Makan dgn nasi panas, kene pulak time hujan... Alahaiiiii.
0 Ulasan