Easiest Way to Prepare Delicious Bubur Nasi @ Nasi Air Klate

Bubur Nasi @ Nasi Air Klate. #malaysiafood #Indonesiafood #Reviewmakanan Assalamualaikum dan hello sahabat Selamat datang Channel BUDAK KILANG. Nasi air(bubur) sebutan yg masih asing untuk sy,soal rasa dijamin menggoda,sbb rasanya yg gurih kaldu ayam,berpadu dg taburan bawang goreng, kerupuk bihun. Sesuai untuk yang suka bubur nasi.

Bubur Nasi @ Nasi Air Klate Manakala nasi air pula,nasi lembik yang mengandungi sup,sambal lada,taugeh,minyak bawang putih,daun bawang yang semuanya dicampur sekali seperti mee celup. Nasi air ni sebenarnya lebih kurang macam bubur nasi jugalah. Apapun nama panggilannya, yang penting ianya memang mudah sangat nak dibuat. You can have Bubur Nasi @ Nasi Air Klate using 25 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Bubur Nasi @ Nasi Air Klate

  1. It's of Nasi.
  2. You need 2 cawan of beras.
  3. It's 6 cawan of air.
  4. You need of Sup Tulang.
  5. It's 2 liter of air (kalo nk lebih sup lebihkan air).
  6. Prepare 500 gm of daging lembu.
  7. It's 1 kg of tulang lembu.
  8. It's 2 of pek Rempah sup tulang bunjut.
  9. Prepare 2 of inci halia ketuk @ hiris halus.
  10. Prepare of Beberapa tangkai akar ketumbar.
  11. Prepare 2 of kiub pati ayam.
  12. You need 1 of senduk sos ikan.
  13. It's 1 of senduk kicap pekat (kalo x suka hitam bole kurangkan).
  14. Prepare of Bahan Aksesori (optional).
  15. Prepare of Kacang tumbuk.
  16. You need of Lobak masin.
  17. Prepare of Serbuk cili.
  18. It's of Ikan bilis.
  19. It's of Daging rebus yg dipotong kecil.
  20. You need Daun of ketumbar.
  21. Prepare of Bawang goreng.
  22. Prepare of Telur masin.
  23. It's Daun of bawang.
  24. It's of Limau nipis.
  25. Prepare of Cili jeruk.

Jom tengok resepi nasi air Kelantan yang sedap dan confirm terangkat! Nasi air special & nasi ayam. sedap hoihhh. The original of Nasi Air taste. Bubur ayam adalah salah satu jenis makanan bubur dari Indonesia.

Bubur Nasi @ Nasi Air Klate step by step

  1. Masak nasi mcm biasa cuma lebihkan air supaya nasi jd lembik mcm bubur.
  2. Utk sup, rebus tulang dan daging sampai empuk. Bila dah empuk bole keluarkan daging dan masuk rencah2 sup mcm biasa. Senang je campak sume dlm periuk tgu hingga mendidih dan bole perasakan dgn garam dan gula.
  3. Nasi dgn sup dah siap, bole hidang dgn aksesori pilihan. Lg byk aksesori lg sedap tp antara bahan wajib ialah kacang tumbuk, serbuk cili, limau nipis, lobak asin dan ikan bilis selain ayam carik @ daging.
  4. .

Bubur nasi adalah beras yang dimasak dengan air yang banyak sehingga memiliki tekstur yang lembut dan berair. Bubur biasanya disajikan dalam suhu panas atau hangat. Lalu aduk terus adonan bubur nasi sampai bubur nasi. Tidak seperti poridge atau bubur nasi yang dimakan dengan pelbagai bahan seperti telur masin, jeruk asin, ikan bilis goreng selain dari bawang goreng. Masak beras yang telah dibasuh dengan air yang banyak bersama bahan A sehingga nasi menjadi hancur.

Catat Ulasan

0 Ulasan