How to Prepare Delicious Nasi Tomato Ayam Lebonan Chef Wan

Nasi Tomato Ayam Lebonan Chef Wan.

Nasi Tomato Ayam Lebonan Chef Wan You can have Nasi Tomato Ayam Lebonan Chef Wan using 28 ingredients and 11 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Nasi Tomato Ayam Lebonan Chef Wan

  1. You need of Bahan Ayam :.
  2. Prepare 5 of ketuk ayam.
  3. It's 2 cawan of air (untuk merebus).
  4. You need 4 ulas of bawang putih (dihiris halus).
  5. Prepare 1 of sudu besar serbuk kulit kayu manis.
  6. Prepare 1 of sudu besar serbuk buah pala.
  7. It's 2 of sudu besar serbuk lada hitam.
  8. You need 2 of sudu besar serbuk lada putih (resipi asal guna “all spices”).
  9. It's 1 of sudu besar serbuk paprika.
  10. It's 1 of sudu besar serbuk cili.
  11. You need 2 of sudu besar minyak masak.
  12. It's of Bahan Nasi :.
  13. It's 1 cawan of Beras Basmathi Sultan 1211.
  14. You need 1 of sudu besar minyak sapi (resipi asal guna mentega).
  15. Prepare 2 of sudu besar minyak masak.
  16. Prepare 1 of biji bawang besar (dihiris nipis).
  17. It's 3 of kulit kayu manis.
  18. You need 6 of biji buah pelaga.
  19. You need 2 helai of daun salam.
  20. You need 2 of sudu besar tomato puri (hakak guna 1biji tomato kisar).
  21. Prepare 1 of biji tomato (dipotong dadu).
  22. You need 2 cawan of stok ayam (hasil rebusan ayam dan air di atas ☝🏼).
  23. You need of 1/3 cawan kismis.
  24. Prepare 50 gm of badam (hakak tak masukkan).
  25. You need 1 of sudu besar garam.
  26. It's of Bahan Tambahan :.
  27. You need 3 of tangkai daun ketumbar (dipotong kecil).
  28. It's 1/2 cawan of bawang goreng.

Nasi Tomato Ayam Lebonan Chef Wan step by step

  1. Beras dibasuh bersih dan direndam selama 30minit..
  2. Ayam direbus seketika. Kemudian diperap dengan bawang putih, serbuk buah pala, serbuk kayu manis, serbuk lada hitam, serbuk lada putih, serbuk paprika, serbuk cili dan minyak masak. Perap selama 30minit juga..
  3. Tips tambahan 😅. Ni untuk senang sukat air dan beras untuk masak. Hakak masukkan dalam bekas lutsinar begini. Jadi senang nak sukat dan nampak takat air dan beras. Jap lagi masuk terus je dalam kuali. Tak payah sukat2 dah ehh🤭.
  4. Panaskan minyak sapi dan minyak masak. Tumis bawang besar, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun salam sehingga naik bau..
  5. Masukkan ayam yang diperap tadi. Goreng sehingga 3/4masak..
  6. Masukkan beras dan stok ayam. Kacau sebati..
  7. Masukkan kismis, tomato puri dan tomato yang di dadu. Kacau sebati..
  8. Masukkan ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa (resipi asal masak atas dapur je😬. Tapi hakak tak kuasa nak tunggu nasi masak, tu masak guna periuk nasi jela. Senang keje kan 😆).
  9. Setelah masak. Guna garfu untuk kacau nasi yang telah dimasak (tujuan untuk elak nasi patah)..
  10. Sedia untuk dihidangkan. Boleh dinikmati begitu sahaja ataupun dimakan dengan lauk lain mengikut citarasa masing2 😊.
  11. Selamat mencuba 😋.

Catat Ulasan

0 Ulasan