Recipe: Appetizing Nasi Air Daging

Nasi Air Daging.

Nasi Air Daging You can have Nasi Air Daging using 32 ingredients and 11 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Nasi Air Daging

  1. Prepare of 🍲Bubur nasi.
  2. Prepare of beras.
  3. It's of air.
  4. You need of sudu kecil garam.
  5. It's of 🍲Sup Daging Noxxa.
  6. Prepare of kilo tulang (anggaran).
  7. Prepare of mangkuk daging (dipotong kecil).
  8. It's of bawang merah (dihiris).
  9. You need of bawang putih (dihiris).
  10. It's of inci halia (ditumbuk).
  11. Prepare of buncut rempah sup bunjut.
  12. Prepare of biji bunga cengkih.
  13. It's of biji bunga lawang.
  14. Prepare of biji buah pelaga.
  15. Prepare of kayu manis.
  16. It's of air (anggaran).
  17. It's of biji kentang dipotong 2 @ 4.
  18. Prepare of sudu kecil asam jawa Adabi.
  19. You need of sudu kecil garam.
  20. It's of biji tomato (dibelah 4).
  21. It's of ikat daun sup (diracik halus).
  22. You need of 🧆Daging Goreng.
  23. You need of mangkuk daging (dihiris halus).
  24. You need of sos tiram*.
  25. Prepare of kicap*.
  26. It's of minyak bijan*.
  27. You need of sos ikan*.
  28. Prepare of inci halia (ditumbuk).
  29. Prepare of bawang putih (ditumbuk).
  30. Prepare of biji cili padi (dihiris) - lebihkan jika suka pedas.
  31. It's of sos tiram.
  32. Prepare of kicap.

Nasi Air Daging instructions

  1. BUBUR NASI: Basuh beras dan masukkan ke dalam periuk. Masukkan air dan jerang di atas api. Kacau sebentar dan tutup periuk..
  2. Apabila air telah membuak-buak, condongkan sedikit tudung periuk. Kacau selang beberapa minit sehingga bubur pekat. Tambah air jika perlu. Setelah pekat, masukkan garam dan kacau sebati. Tutup api..
  3. SUP DAGING: Setkan periuk ke stir-fry dan tekan on. Masukkan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan 4 sekawan sehingga layu..
  4. Masukkan air, sup bunjut dan tulang. Tutup periuk dan laraskan tombol ke pressure. Setkan periuk ke high pressure selama 45 minit. Tekan on..
  5. Setelah periuk berbunyi, lepaskan stim dengan melaraskan tombol ke stim sehingga wap hilang. Buka periuk, masukkan kentang dan daging. Tutup kembali dan laraskan tombol ke pressure. Setkan periuk ke HP selama 20 minit..
  6. Setelah periuk berbunyi, lepaskan wap dan setkan periuk ke stir-fry. Masukkan tomato, daun sup, garam dan perasa serta bahan-bahan lain yang disukai. Biarkan sup mereneh sebentar dan bolehlah di off atau setkan ke warm..
  7. DAGING GORENG: (Boleh disediakan bahan perap sementara menunggu sup daging.) Perap daging dengan bahan yang bertanda *..
  8. Panaskan minyak dan goreng daging yang telah diperap sehingga kering air..
  9. Masukkan sos tiram, kicap, bahan tumbuk dan cili padi. Goreng sehingga rata. Siap..
  10. Hidangkan bubur bersama sup, daging goreng, bawang goreng dan juga minyak bawang putih..
  11. .

Catat Ulasan

0 Ulasan