Easiest Way to Prepare Tasty Roti Benggali Coklat

Roti Benggali Coklat.

Roti Benggali Coklat You can cook Roti Benggali Coklat using 12 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Roti Benggali Coklat

  1. You need of susu full cream.
  2. You need of biji telur.
  3. It's of sb susu tepung.
  4. You need of sb (75 g) butter.
  5. It's of st garam.
  6. Prepare of st @ 50g softener/shortening.
  7. It's of st bread improver.
  8. You need of st double acting baking powder.
  9. It's of gula kastor.
  10. You need of tepung high protein @ (300 g tepung roti + 200 g tepung superfine).
  11. You need of sb serbuk koko.
  12. You need of yis (instant).

Roti Benggali Coklat step by step

  1. Masukkan semua bahan dalam bread maker. Boleh set sampai siap bakar. Tapi Uchu pilih untuk knead sahaja. Suka bakar guna oven..
  2. Keluarkan doh. Uli lagi bagi lebih licin. Simpan bertutup selama 1 jam atau sehingga doh mengembang 2x ganda..
  3. Uli2 doh untuk buangkan udara. Bulatkan sedikit memanjang dan masukkan dalam loaf pan. Simpan sebentar selama 20 minit dalam keadaan bertutup. Anak Uchu yang uli ni. Maaf ye, agak tak licin..
  4. Panaskan oven pada suhu 170c. Glis doh dengan bancuhan telur dan susu. Bakar selama 20 minit..
  5. Gliskan pula roti dgn butter. Siap..
  6. P/s: Uchu mmg tanak rasa coklat sgt so Uchu hanya guna 1 sb serbuk koko. Nak rasa lebih coklat boleh ditambah lagi..

Catat Ulasan

0 Ulasan