Chiken Chop "Leelee"😋Tips:Cara keluarkan tulang dari paha ayam.
You can cook Chiken Chop "Leelee"😋Tips:Cara keluarkan tulang dari paha ayam using 31 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Chiken Chop "Leelee"😋Tips:Cara keluarkan tulang dari paha ayam
- You need of CARA KELUARKAN TULANG DARI PAHA AYAM:.
- You need of belah paha ayam saiz sederhana.
- Prepare of Pisau yang tajam.
- Prepare of BAHAN UNTUK PERAPAN AYAM:.
- It's of bawang putih(tumbuk lumat).
- You need of inci halia(tumbuk lumat).
- You need of sudu besar kicap manis.
- Prepare of sudu besar sos lada hitam(mahsuri).
- You need of sudu besar sos tiram.
- It's of BAHAN UNTUK SOS LADA HITAM:.
- It's of biji bawang besar dipotong dadu kecil.
- Prepare of serbuk bawang putih.
- It's of sudu besar mentega.
- You need of sudu besar tepung gandum.
- Prepare of air.
- Prepare of sudu besar sos lada hitam(mahsuri).
- You need of sudu besar sos 3 rasa (mahsuri).
- You need of sudu kecil kicap manis.
- It's of ketul kiub pati ayam.
- Prepare of sudu lada hitam yang telah ditumbuk halus.
- Prepare of biji cendawan butang dalam tin.hiris nipis.
- You need of BAHAN UNTUK COLESLAW:.
- You need of bahagian kubis dicuci bersih cincang atau parut halus.
- You need of biji lobak merah saiz kecil di parut halus.
- It's of biji bawang besar parut halus.
- You need of sudu besar mayonise.
- It's of susu segar full cream.
- Prepare of sudu gula.
- You need of jus lemon atau limau nipis.
- Prepare of serbuk lada putih(lada sulah).
- It's of Secubit garam atau secukup rasa.
Chiken Chop "Leelee"😋Tips:Cara keluarkan tulang dari paha ayam instructions
- Cara keluarkan tulang dari paha ayam.👇.
- Pertama hiris dibahagian pangkal paha untuk pisahkan isi dan tulangnya.hiris dengan pisau tajam supaya isi ayam tidak hancur..
- Bila sampai dihagian tulang paha kikis sedikit isi supaya terpisah dari tulang.bengkokkan bahagian sendi dan patahkan supaya ianya tercabut antara satu sama lain.Lalu keluarkan tulang tersebut..
- Kemudian di bahagian lutut atau hujungnya hiris keliling supaya putus seperti dalam gambar..
- Kemudian goyang2 sedikit tulang tersebut dan tarik keluar..
- Siap untuk proses buang tulang paha ayam.bahagian paha tu kalau nak belah lun boleh.saya tak belah..
- Saya selalu menggunakan tepung untuk membersih ayam atau daging.ia bertujuan menghilangkan hanyir pada ayam.Ayam dahpun bersih bolehlah teruskan proses memasak pula....
- Untuk perapan ayam:Paha ayam yang telahpun dibuang tulangnya dan cuci bersih.toskan.KemudianDigaul dengan semua bahan perapan simpan dalam peti ais lebih kurang 4 jam.saya simpan semalaman.Bolehlah di grill atas pan burger atau magic pan.Grill hingga betul2 masak.Sekiranya nak versi goreng ayam yang sudah diperap dicelup dengan telur dan disalut dengan tepung jagung terlebih dahulu baru digoreng..
- Cara masak sos lada hitam:Panaskan kuali masukkan mentega dan masukkan bawang besar dan serbuk bawang putih tumis hingga layu.masukkan tepung gandum.biar sampai sedikit keperangan masukkan air.Masukkan sos lada hitam,sos 3 rasa,kiub pati ayam dan kicap manis.kacau dan biar sehingga kuah menjadi pekat.Jika rasa dah cukup seimbang tak perlu tambah garam..
- Masukkan cendawan dan hendaklah dikacau sehingga hingga kuah betul2 pekat..
- Cara buat coleslaw: Masuk semua bahan didalam bekas gaul sebati..siap untuk dihidangkan..
- Bahan sampingan atau tambahan terpulang pada citarasa masing-masing.Saya tambah kentang goreng,brokoli dan lobak merah serta jagung yang dikukus.sedikit kacang panggang.Selamat mencuba dan selamat menjamu selera😋👍.
0 Ulasan