How to Cook Tasty Ayam Masak Merah Kenduri

Ayam Masak Merah Kenduri. Resepi Ayam Masak Merah ala Kenduri yang sangat sedap dan anda harus mencubanya. Mencari resepi ayam masak merah ala kenduri yang sedap? Pernah makan ayam masak merah yang power?

Ayam Masak Merah Kenduri Ayam masak merah di kenduri mesti sedap, kan? Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi majlis kenduri kawin yang tersohor di kampung beliau. Dah lama resepi ini disalin, cuma belum ada kesempatan dan masa yang sesuai untuk dicuba sendiri. You can have Ayam Masak Merah Kenduri using 11 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ayam Masak Merah Kenduri

  1. It's of Bahagian ayam.
  2. It's of Ayam sebelah, potong saiz sederhana.
  3. You need of Garam.
  4. You need of Serbuk kunyit.
  5. It's of Bahagian sambal.
  6. You need of bawang merah*.
  7. It's of bawang putih*.
  8. Prepare of inch halia*.
  9. You need of biji lada kering*.
  10. You need of biji bawang holland.
  11. You need of air asam jawa/asam keping.

Kalau sebut pasal resepi ayam masak merah , mesti dikaitkan dengan kenduri , nasi minyak atau nasi tomato dan kanak-kanak kan. Kalau pergi mana-mana kenduri kahwin , antara menu utama selain gulai kawah atau gulai daging , mesti ada ayam merah juga kan. Главная. Siapa first timer nk belajar masak ayam masak merah, saya recommend sngt resepi ni. Selalu tgok ayam masak merah ni sukaan Sya.

Ayam Masak Merah Kenduri step by step

  1. Ayam seekor diambil sebelah, potong saiz sederhana besar..
  2. Lumur kan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sekejap, bagi separuh masak..
  3. Untuk sambal, kisar bahan-bahan yang bertanda *. Bawang merah, bawang putih, halia, cili kering..
  4. Potong bwg besar..
  5. Tumis bahan kisar sampai pecah minyak. Minyak untuk menumis boleh guna minyak untuk goreng ayam tadi. Lagi sedap. Sbb dah ada rasa ayam..
  6. Bila bahan tumis dah pecah minyak, masukkn gula, kacau. Masukakn asam keping atau pes asam jawa 1 sudu kecil. Masukkan sedikit garam..
  7. Masukkan 1 sudu besar sos tomato dan sos tiram..
  8. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama bawang besar. Biar sekejap dalam 5 minit, tutup api. Siap dah ayam masak merah merah kenduri kita!.
  9. Tips: jumlah minyak dalam kuali dan jumlah bahan kisar kenalah by ratio. 1 cawan bahan kisar : 1/2 cawan minyak..

Buat kawan kepada ayam masak merah tu kan. Paling penting kena ada acar jelatah timun dan nenas sebagai pelengkap rasa dan penyegar mulut. Selalunya, ayam masak merah dihidangkan di kenduri seperti kenduri kahwin ataupun semasa majlis kesyukuran. Tapi, disini kami bawakan versi yang lebih mudah dan boleh dimasak oleh sesiapa sahaja termasuk mereka yang baru nak berkecimpung dalam bidang masakan ini. Nasi Tomato with Ayam Masak Merah and Beef Kurma gravy.

Catat Ulasan

0 Ulasan