Capati Ayam Kam Heong. Today's recipe is Kam Heong Chicken. This is one of my favourite Chinese dishes. It is extremely fragrant and bursting with flavour.
Resepi yang penulis nak kongsikan pada hari ini ialah resepi ayam kam heong. Ayam Masak Kam Heong, yang biasanya Che Nom makan kat restoran Chinese Muslim. Hidangan ni sangat lah wangi, cukup rasa pedas dan berempah nya. You can cook Capati Ayam Kam Heong using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Capati Ayam Kam Heong
- You need 5 keping of capati segera.
- It's 400 g of ayam cincang.
- It's 1 of biji bawang besar (dipotong dadu).
- You need 3 ulas of bawang putih (dihiris).
- It's 4 of tangkai daun kari.
- You need 2 of sudu besar rempah kari.
- Prepare 1 sudu teh of serbuk kunyit.
- Prepare 2 of sudu besar sos tiram.
- It's 2 of sudu besar kicap manis.
- You need 2 of sudu besar sos cili.
- Prepare 2 of sudu besar minyak masak.
- Prepare 1 of biji tomato (dipotong dadu).
- You need 1 of sudu besar maggi cukup rasa.
- You need 1 of tangkai daun bawang (dipotong halus).
- It's 1 of tangkai daun sup (dipotong halus).
Resepi Ayam Masak Kam Heong ringkas & sedap. This one-of-a-kind style of stir-frying incorporates ingredients from Malay, Chinese. Ayam kam heong dimasak dengan cara menggoreng ayam terlebih dulu. Kemudian dimasak bersama bawang, rempah kari, kicap dan sos.
Capati Ayam Kam Heong instructions
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan rempah kari dan serbuk kunyit..
- Kacau rata dan masukkan daun kari. Kacau sebati. Kemudian masukkan pula sos cili, sos tiram dan kicap manis..
- Kacau rata. Masukkan pula tomato kacau sekejap dan perasakan dengan maggi cukup rasa..
- Panaskan kuali non stick dan goreng capati tanpa minyak hingga masak. Isikan inti ayam kam heoung dan hiaskan dengan daun sup serta daun bawang. Siap!.
Tidak lupa memasukkan daun kari supaya makin menjadi wanginya. Kam heong merupakan suatu contoh yang bagus untuk gaya masakan sebuah negara berbudaya majmuk. Keamatan aromatik dengan cili burung, daun kari, udang kering hancur, serbuk kari, sos tiram dan pelbagai perisa lain menghasilkan sos tumis serbaguna. The Ayam Kampong (older spelling) or Ayam Kampung is the chicken breed reported from Indonesia. The name means simply "free-range chicken" or literally "village chicken".
0 Ulasan