Ikan Percik.
You can have Ikan Percik using 10 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ikan Percik
- Prepare 1 of . Ikan kembung (2 ekor).
- You need 2 of . Santan (1 kotak kecil).
- It's 3 of . Bawang besar (1 biji).
- You need 4 of . Halia (sebesar ibu jari).
- You need 5 of . Kunyit serbuk (1 sudu kecil).
- Prepare 6 of . Serai (1 batang).
- Prepare 7 of . Garam.
- Prepare 8 of . Gula.
- It's 9 of . Asam keping (1 keping).
- Prepare 10 of . Cili kering (1 sudu besar).
Ikan Percik step by step
- Basuh bersih ikan kembung. Keluar ikan & lumurkan dengan sedikit garam, bawang merah & halia yang di tumbuk. Perap dalam 10 minit..
- Bakar dalam pan dengan api sederhana hingga masak..
- Untuk kuah percik, ketuk serai, tumbuk bawang besar, halia, serbuk kunyit & cili kering. Kemudian masukkan santan & sedikit air. Masak hingga kuah pekat & perasakan dengan asam keping, garam & gula. Tutup api & lumurkan atas ikan yang di bakar tadi..
- Siap & boleh di makan..
0 Ulasan