Recipe: Tasty Jejari Roti (Breadstick) Tanpa Gluten Tanpa Tenusu

Jejari Roti (Breadstick) Tanpa Gluten Tanpa Tenusu.

Jejari Roti (Breadstick) Tanpa Gluten Tanpa Tenusu You can have Jejari Roti (Breadstick) Tanpa Gluten Tanpa Tenusu using 15 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Jejari Roti (Breadstick) Tanpa Gluten Tanpa Tenusu

  1. You need of roti.
  2. You need of pek Bread Mix/Bread, Batter & Beyond (365g tepung dan 7g yis).
  3. You need of sudu besar minyak.
  4. You need of sudu kecil cuka epal.
  5. You need of sudu kecil serbuk bawang putih.
  6. It's of nutritional yeast.
  7. It's of sudu kecil garam (sekiranya mahu lebih masin).
  8. Prepare of biji telur tanpa antibiotik.
  9. You need of air suam.
  10. Prepare of sudu kecil Italian Mix Herbs.
  11. You need of sapuan atas.
  12. It's of minyak zaitun.
  13. Prepare of bawang putih dicincang halus.
  14. You need of garam.
  15. It's of sudu kecil serbuk daun parsli.

Jejari Roti (Breadstick) Tanpa Gluten Tanpa Tenusu step by step

  1. Masukkan kesemua bahan kering termasuk yis ke dalam mangkuk besar. Aduk sebati..
  2. Masukkan 3 biji telur (lebih kurang 145-150g berat telur tanpa kulit), minyak dan cuka epal. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau menggunakan whisk sehingga adunan sebati..
  3. Biarkan seketika adunan sehingga mengental dan boleh diuli. Sapukan minyak pada tangan, ambil 50g doh dan bentukkan memanjang. Nak bentukkan jadi buns pun boleh. Susun di atas dulang pembakar yang telah dilapik kertas pembakar dan disapu minyak. Jarakkan susunan. Ulang sehingga adunan habis..
  4. Biarkan doh mengembang 30-50 minit..
  5. Sementara menunggu doh mengembang, bancuh bahan-bahan untuk minyak sapuan atas..
  6. Panaskan oven 180'C. Sapukan minyak sapuan pada permukaan setiap doh. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga kekuningan..
  7. Sedia dihidang bersama sos keju atau marinara..

Catat Ulasan

0 Ulasan