Gulai Ikan Tongkol.
You can cook Gulai Ikan Tongkol using 16 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Gulai Ikan Tongkol
- You need of ekor ikan tongkol (dipotong kecil).
- It's of asam gelugor.
- Prepare of sudu besar gula nise.
- It's of air.
- You need of sudu besar minyak.
- You need of sudu besar serbuk kari ikan.
- Prepare of sudu besar cili kisar.
- You need of santan saiz kecil.
- Prepare of sudu besar garam.
- It's of Secubit serbuk perasa.
- Prepare of biji cili padi.
- Prepare of Bahan Kisar :.
- It's of bawang merah.
- It's of bawang putih.
- You need of inci halia.
- Prepare of inci lengkuas.
Gulai Ikan Tongkol instructions
- Ikan tongkol direbus dengan asam gelugor dan gula nise sehingga separuh masak..
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas dengan minyak masak sehingga naik bau..
- Masukkan cili kisar dan serbuk kari ikan. Gaul sebati dan masak sehingga pecah minyak..
- Masukkan ikan tongkol bersama-sama air rebusan ikan. Masukkan santan. Kacau sebati..
- Perasakan dengan cili padi, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga mendidih. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba 😊.
0 Ulasan