Easiest Way to Cook Appetizing Gulai Ikan Tongkol

Gulai Ikan Tongkol.

Gulai Ikan Tongkol You can cook Gulai Ikan Tongkol using 16 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Gulai Ikan Tongkol

  1. You need of ekor ikan tongkol (dipotong kecil).
  2. It's of asam gelugor.
  3. Prepare of sudu besar gula nise.
  4. It's of air.
  5. You need of sudu besar minyak.
  6. You need of sudu besar serbuk kari ikan.
  7. Prepare of sudu besar cili kisar.
  8. You need of santan saiz kecil.
  9. Prepare of sudu besar garam.
  10. It's of Secubit serbuk perasa.
  11. Prepare of biji cili padi.
  12. Prepare of Bahan Kisar :.
  13. It's of bawang merah.
  14. It's of bawang putih.
  15. You need of inci halia.
  16. Prepare of inci lengkuas.

Gulai Ikan Tongkol instructions

  1. Ikan tongkol direbus dengan asam gelugor dan gula nise sehingga separuh masak..
  2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas dengan minyak masak sehingga naik bau..
  3. Masukkan cili kisar dan serbuk kari ikan. Gaul sebati dan masak sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan ikan tongkol bersama-sama air rebusan ikan. Masukkan santan. Kacau sebati..
  5. Perasakan dengan cili padi, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga mendidih. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba 😊.

Catat Ulasan

0 Ulasan