How to Prepare Appetizing Onde-Onde Keledek Unggu

Onde-Onde Keledek Unggu. Onde-onde ubi ungu (Ubi Tambang Ungu) Klepon Ubi Ungu (Ubi Tambang Ungu). Cara Membuat lihat Video Tutorial selengkapnya sampai. Manisan onde-onde ubi keledek sesuai untuk dibuat pencuci mulut.

Onde-Onde Keledek Unggu Kuih bersaiz comel ini semestinya menjadi kegemaran. Onde-Onde is one of the traditional kuih in Malaysia (kuih is term for Malaysian cakes, pastries if you will). They are either made from sweet potato or glutinous rice flour. You can have Onde-Onde Keledek Unggu using 5 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Onde-Onde Keledek Unggu

  1. It's of ketul keledek unggu (ikut la berapa banyak nak guna).
  2. Prepare of tepung pulut (blh tambah @ kurang ikut kesesuaian).
  3. Prepare of Gula kabung/gerek secukupnya (potong dadu).
  4. You need of Air suam secukupnya.
  5. Prepare of Kelapa parut gaul sedikit garam (kukus sekejap).

The cute little onde-onde-also spelled as ondeh-obdeh-are infused with pandan (screwpine leaf) juice and filled with "Gula Melaka". These balls of Ondeh-Ondeh are so fun to eat. Made with sweet potatoes and glutinous rice flour rolled in coconut with a little surprise on the inside. We've attempted onde-onde a couple of times, with less than stellar results.

Onde-Onde Keledek Unggu step by step

  1. Ubi keledek rebus/kukus, kemudian dilecek (kalau rebus tapis buang air).
  2. Masukkan tepung ke dalam bekas keledek yang telah dilecek tadi. Tuang air suam sedikit demi sedikit sambil gaul tepung sampai jadi doh. Doh tu jangan keras sangat atau terlalu lembik. Biar sedang-sedang ja ya.
  3. Ambil sedikit adunan tepung. Leperkan diatas tapak tangan, kemudian letak gula gerek/kabung..
  4. Bulat-bulatkan adunan. Letak atas talam yang disapu minyak atau ditabur tepung..
  5. Panaskan air dalam periuk. Bila air tu dah mendidih masukkan buah melaka tadi satu persatu..
  6. Tunggu sampai buah melaka timbul, angkat dan masukkan kedalam besen berisi air sejuk. Biarkan sekejap..
  7. Tapis buah melaka tersebut. Gaulkan dengan kelapa parut..
  8. Sedia untuk dihidang 😊.

But practice makes perfect, I guess. Brilio.net - Camilan onde-onde merupakan salah satu jajanan yang digemari banyak orang. Selain rasanya yang enak dan bentuknya yang bulat, taburan wijen membuat makanan ini terasa lebih gurih. Camilan ini sangat cocok dinikmati sebagai sajian saat kumpul bersama teman ataupun keluarga. Bila ia timbul, menandakan onde-onde sudah masak.

Catat Ulasan

0 Ulasan