Sirap Kabung. Slurppppp!!!! sedapnya sirap buah kabung atau buah kolang kaling ni. kenapa nama kolang kaling tu ya, yang kak rose tahu cuma buah kabung jer. mulanya tak berapa suka nak makan buah ni. tapi bila sekali rasa, asikkkk nak lagi pulak. dan bila buat sirap cam ni lagi lak. dari tak mo minum air sejuk berais, hilang segala takutkan batuk tu datang balik. sedap punya la pasal kan. tapi. Sirap nira kabung boleh dijadikan bahan masakan dalam kuih-muih tradisional, makanan dan minuman. Antara makanan yang popular dengan campuran gula atau nira kabung ialah bubur kacang, kuih koci, kuih kelepong, dodol, wajik, agar-agar, kuih sepang, air batu campur dan cendol.
Ekceli saya sendiri pun baru tau dari blog kak Ina Terminal Hijrah masa dia wat posting pasal buah kabung ni. Rupanya buah kabung juga dikenali sebagai buah kolang kaling dan juga buah Enau. Ke ada nama lain lagi? "Permintaan selalu tinggi pada awal puasa dan semakin hampir hari raya, semakin kurang pembeli. You can cook Sirap Kabung using 5 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Sirap Kabung
- Prepare 2 of sudu gula pasir.
- It's 7 of biji buah kabung.
- It's 1/2 sudu teh of pati sirap.
- You need 1/2 cawan of ais.
- It's 1/2 cawan of air.
Kami menjual dua jenis buah kabung iaitu yang mentah dan siap dimasak dengan sirap bergula yang sedia diminum selepas ditambah air batu. Proses mengopek juga perlu dilakukan segera kerana kulitnya akan liat apabila sejuk. Sirap Bandung Cincau Bersama Buah Kabung. Liza tgk ramai yg dah sibuk mengukis yer.
Sirap Kabung step by step
- Sediakan bahan-bahannya..
- Bancuh sirap dengan gula dan air.Kacau-kacau sehingga gula larut.Masukkan buah kabung..
- Isikan ais dan Sirap Kabung siap diminum....
Tambahnya, isi buah kabung yang siap diproses amat enak dimakan sebagai kudapan iaitu dengan mencampuri air sirap, puding atau ais kacang. "Namun, isi buah kabung segar juga boleh dimakan begitu saja kerana lembut dan manis secara semula jadi," jelasnya. Ditanya tentang hasil yang diraih, peniaga itu berkata, walaupun mengusahakan secara kecil. Isi buah kabung yang siap diproses amat enak dimakan sebagai kudapan iaitu dengan mencampuri air sirap, puding atau ais kacang. Selain itu, isi buah kabung segar juga boleh dimakan begitu saja kerana lembut dan manis secara semula jadi. Salah satu bahan yang penting dalam ramuan memasak terutamanya masakan pastri adalah gula.
0 Ulasan