Easiest Way to Prepare Delicious Siakap Sweet Sour (Fish Fillet Masam Manis)

Siakap Sweet Sour (Fish Fillet Masam Manis).

Siakap Sweet Sour (Fish Fillet Masam Manis) You can have Siakap Sweet Sour (Fish Fillet Masam Manis) using 22 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Siakap Sweet Sour (Fish Fillet Masam Manis)

  1. You need 2 of ekor ikan siakap saiz kecil @ 1 ekor saiz besar @ boleh ganti dgn frozen fish fillet ready to cook.
  2. Prepare Sedikit of Garam.
  3. Prepare 1 cawan of tepung serbaguna/tepung jagung.
  4. You need 1 of sb tepung ubi kayu.
  5. Prepare of Minyak untuk menggoreng.
  6. It's of Bahan tumis.
  7. Prepare 3 of sb minyak zaitun.
  8. It's 6 ulas of bawang putih dicincang.
  9. You need 1 of inci halia dihiris potong mancis & nipis.
  10. It's 1/4 cawan of sos tomato.
  11. Prepare 3 of sb cuka.
  12. Prepare 3 of sb sos ikan.
  13. You need 1/4 cawan of stok ayam @ 1 ketul kiub ayam.
  14. You need of Gula secukupnya @ madu.
  15. Prepare of Sayuran dipotong dadu.
  16. Prepare 1/2 of biji Bawang holland.
  17. It's 1/4 of biji capsicum.
  18. It's 2 of biji tomato (buang biji).
  19. It's 1/2 batang of timun jepun (buang biji).
  20. Prepare 1/2 batang of lobak merah.
  21. It's 1/2 cawan of kacang peas.
  22. You need 1/2 cawan of putik jagung (potong kecil & serong).

Siakap Sweet Sour (Fish Fillet Masam Manis) step by step

  1. Potong ikan. Belah ikan dan keluarkan bahagian tulang. Potong ikan kecil-kecil. (Simpan bahagian kepala untuk masakan lain).
  2. Gaulkan ikan dengan garam, tepung jagung dan tepung ubi kayu sehingga bersalut. Goreng dan ketepikan..
  3. Sediakan bancuhan sos tomato, cuka dan sos ikan. Sayuran dipotong dadu. Hiriskan bawang putih dan halia..
  4. Tumis bawang putih dan halia sehingga kekuningan dan bangkit aroma menggunakan minyak zaitun..
  5. Tambahkan bahan sos. Tambahkan gula, biar gula caramelised dan sos lebih gelap. Tambahkan air dan bancuhan tepung jagung..
  6. Masukkan fillet ikan dan sayuran. Masak sekejap dan angkat untuk dihidangkan..
  7. P/s: Harini uchu tak bubuh kacang peas dan putik jagung. Ikan sudah bergaram, sos ikan pun sudah masin, Uchu tak bubuh garam dlm sos juga..

Catat Ulasan

0 Ulasan