Siakap Sweet Sour (Fish Fillet Masam Manis).
You can have Siakap Sweet Sour (Fish Fillet Masam Manis) using 22 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Siakap Sweet Sour (Fish Fillet Masam Manis)
- You need 2 of ekor ikan siakap saiz kecil @ 1 ekor saiz besar @ boleh ganti dgn frozen fish fillet ready to cook.
- Prepare Sedikit of Garam.
- Prepare 1 cawan of tepung serbaguna/tepung jagung.
- You need 1 of sb tepung ubi kayu.
- Prepare of Minyak untuk menggoreng.
- It's of Bahan tumis.
- Prepare 3 of sb minyak zaitun.
- It's 6 ulas of bawang putih dicincang.
- You need 1 of inci halia dihiris potong mancis & nipis.
- It's 1/4 cawan of sos tomato.
- Prepare 3 of sb cuka.
- Prepare 3 of sb sos ikan.
- You need 1/4 cawan of stok ayam @ 1 ketul kiub ayam.
- You need of Gula secukupnya @ madu.
- Prepare of Sayuran dipotong dadu.
- Prepare 1/2 of biji Bawang holland.
- It's 1/4 of biji capsicum.
- It's 2 of biji tomato (buang biji).
- It's 1/2 batang of timun jepun (buang biji).
- Prepare 1/2 batang of lobak merah.
- It's 1/2 cawan of kacang peas.
- You need 1/2 cawan of putik jagung (potong kecil & serong).
Siakap Sweet Sour (Fish Fillet Masam Manis) step by step
- Potong ikan. Belah ikan dan keluarkan bahagian tulang. Potong ikan kecil-kecil. (Simpan bahagian kepala untuk masakan lain).
- Gaulkan ikan dengan garam, tepung jagung dan tepung ubi kayu sehingga bersalut. Goreng dan ketepikan..
- Sediakan bancuhan sos tomato, cuka dan sos ikan. Sayuran dipotong dadu. Hiriskan bawang putih dan halia..
- Tumis bawang putih dan halia sehingga kekuningan dan bangkit aroma menggunakan minyak zaitun..
- Tambahkan bahan sos. Tambahkan gula, biar gula caramelised dan sos lebih gelap. Tambahkan air dan bancuhan tepung jagung..
- Masukkan fillet ikan dan sayuran. Masak sekejap dan angkat untuk dihidangkan..
- P/s: Harini uchu tak bubuh kacang peas dan putik jagung. Ikan sudah bergaram, sos ikan pun sudah masin, Uchu tak bubuh garam dlm sos juga..
0 Ulasan