How to Cook Delicious Ayam masak merah ala kenduri

Ayam masak merah ala kenduri. Resepi Ayam Masak Merah ala Kenduri yang sangat sedap dan anda harus mencubanya. Kami akan terbitkan video memasak kemudian. #masakmasak #citarasamalaysia #chewanlegacy #menuramadan. Yummy TODAY'S RECIPE IS Easy Ayam Masak Merah Ala Kenduri Yang Sangat Sedap dan Senang Dimasak

Ayam masak merah ala kenduri Pernah makan ayam masak merah yang power? Yang biasanya mungkin banyak, tapi nak cari yang sedap bukan mudah bukan? Ayam masak merah di kenduri mesti sedap, kan? You can cook Ayam masak merah ala kenduri using 20 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Ayam masak merah ala kenduri

  1. Prepare of Bahan kisar A.
  2. You need of biji bawang merah.
  3. It's of inci halia.
  4. It's of bawang putih.
  5. It's of Bahan kisar B.
  6. You need of biji cili kering.
  7. It's of Bahan menumis.
  8. You need of daun pandan.
  9. Prepare of kulit kayu manis.
  10. You need of biji bunga lawang.
  11. It's of biji buah pelaga.
  12. It's of serai.
  13. Prepare of Bahan lain:.
  14. It's of ekor ayam.
  15. It's of sudu besar gula.
  16. It's of sudu kecil garam (secukup rasa).
  17. Prepare of sudu besar sos cili.
  18. You need of biji bawang besar (potong bulat).
  19. It's of biji tomato (belah 4).
  20. It's of Minyak secukupnya untuk menggoreng ayam dan menumis.

Kalau sebut pasal resepi ayam masak merah , mesti dikaitkan dengan kenduri , nasi minyak atau nasi tomato dan kanak-kanak kan. Setalah agak masak, tambahkan garam dan bahan perasa untuk menyedapkan lagi ayam masak merah ala kenduri kita. Главная. Siapa first timer nk belajar masak ayam masak merah, saya recommend sngt resepi ni. Ayam Masak Kurma Sedap Macam Lauk Kenduri Kampung.

Ayam masak merah ala kenduri instructions

  1. Kisar bahan A bersama 1/2 cawan air. Ketepikan..
  2. Kisar bahan B bersama 1 cawan air. Ketepikan..
  3. Lumur ayam bersama 1/2 sudu teh garam dan 1 sudu teh kunyit. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga separuh masak. Ketepikan..
  4. Buang lebihan minyak gorengan ayam tadi dan tinggal lebih kurang sesenduk minyak. Tumis serai, daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi. Kemudian tumis bahan kisar A sehingga berbau wangi..
  5. Kemudian masukkan bahan kisar B (cili kering). Tumis sehingga pecah minyak dan menggelegak..
  6. Masukkan gula, garam dan sos cili. Kacau sehingga kuah mendidih..
  7. Kemudian masukkan ayam dan kacau rata..
  8. Selepas kuah sedikit mendidih masukkan bawang besar dan tomato. kacau rata. Dh pun siap ayam masak merah. Sedap dihidangkan bersama nasi minyak. Baru betul rasa seperti menu nasi kenduri. Selamat mencuba..

Ayam Masak Merah Resepi Asli Dulu Dulu. Selalu tgok ayam masak merah ni sukaan Sya. Masukkan ayam masak sambil diaduk hingga ayam berubah warna. b. Masak hingga ayam empuk dan air habis. c. Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi majlis kenduri kawin yang tersohor di kampung beliau.

Catat Ulasan

0 Ulasan