How to Make Delicious Ayam Masak Merah Menyala🍗

Ayam Masak Merah Menyala🍗. The red sauce mentioned here comes from tomatoes and is mildly spiced with aromatics such as ginger, garlic and dried chillies. The chicken pieces are marinated with turmeric powder and deep fried before being braised in the spiced. Learn how to make Ayam Masak Merah from basic, a signature Malaysian Dish that made with chicken, spice and red chill oil.

Ayam Masak Merah Menyala🍗 Ayam bisa diolah jadi berbagai menu masakan yang menggugah selera, seperti digoreng atau dibakar. Akan tetapi jika kamu bosan dengan masakan ayam Namun sebelum mulai masak, kamu perlu mengetahui bagaimana cara memasak ayam yang benar. Pertama, pilihlah ayam yang masih muda. You can have Ayam Masak Merah Menyala🍗 using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Ayam Masak Merah Menyala🍗

  1. You need of ketul ayam.
  2. It's of biji tomato (sy belah 4).
  3. Prepare of serai (sy belah 2).
  4. It's of sudu kecil asam jawa.
  5. You need of Sos cili.
  6. It's of Kunyit dan garam (utk perap ayam).
  7. Prepare of sudu kecil gula.
  8. Prepare of Secubit garam.
  9. It's of Bahan kisar.
  10. Prepare of Cili kering.
  11. You need of Bawang merah.
  12. It's of Bawang putih.
  13. Prepare of Halia.

Ayam Masak Merah - Although it shares basic similar spices to Chicken Curry. Lucky me, Bee had made it easier by suggesting Ayam Masak Merah or chicken cooked in rich creamy spicy tomato sauce. Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi Serius, sangat sedap Ayam Masak Merah ini dan pastinya ia akan menjadi a keeper recipe untuk masakan Ayam Masak Merah saya di masa masa hadapan. Selalunya, ayam masak merah dihidangkan di kenduri seperti kenduri kahwin ataupun semasa majlis kesyukuran.

Ayam Masak Merah Menyala🍗 instructions

  1. Pertama skali, perap ayam dengan kunyit dan garam. Sambil tunggu ayam serap kunyit dan garam, boleh la kisar bahan bawang merah, bawang putih, cili kering dan halia..
  2. Kemudian, goreng ayam yg diperap tadi.
  3. Dah selesai goreng ayam. Tumis bahan kisar tadi sehingga pecah minyak. Setelah pecah minyak, masukkan serai, sos cili dan asam jawa yg dibancuh dgn sedikit air. Kemudian perasakan dengan garam dan gula..
  4. Kemudian masukkan ayam. Gaul rata bagi ayam dan bahan tumis tadi rata. Last sekali masukkan tomato. Biarkan sekejap dan kacau skali dua kali dan SIAP ! Selamat menjamu selera dan selamat mencuba ! :).

Tapi, disini kami bawakan versi yang lebih mudah dan boleh dimasak oleh sesiapa sahaja termasuk mereka yang baru nak berkecimpung dalam bidang masakan ini. Ayam masak merah is a Malaysian traditional dish. This literally means chicken "cooked-red" in English. It is a casserole of chicken pieces in dried chillies sambal. It tends to be a home-cooked dish, so many variations on the recipe exist.

Catat Ulasan

0 Ulasan