Gulai Tempoyak Ikan Baung.
You can have Gulai Tempoyak Ikan Baung using 14 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Gulai Tempoyak Ikan Baung
- It's of Bahan- bahan masakan:.
- Prepare of ekor ikan baung 750gram.
- You need of biji cili padi.
- You need of inci kunyit hidup.
- Prepare of sudu kecil garam halus.
- Prepare of sudu kecil serbuk perasa.
- You need of mangkuk daun kesum.
- You need of asam gelugur.
- Prepare of sudu tempoyak.
- Prepare of air.
- Prepare of Bahan-bahan mencuci ikan:.
- It's of sudu garam kasar.
- It's of sudu asam jawa.
- You need of air cucian & bilasan.
Gulai Tempoyak Ikan Baung step by step
- Basuh bersih ikan dengan air dan campuran asam dan garam. Bilas, tus dan ketepikan. -Sediakan bahan-bahan seperti di dalam gambar di bawah:.
- Kisar hancur cili padi, kunyit hidup dan tempoyak. Masukkan kedalam periuk bersama-sama air secukupnya untuk kuah..
- Masukkan daun kesum, asam keping, garam dan serbuk perasa. Kacau rata, biarkan mendidih. Masukkan ikan. Biarkan mereneh seketika selama 2-3 minit dengan api sederhana, matikan api dan sedia dihidangkan. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchenz. Selamat mencuba dan sila menjamu selera😘.
0 Ulasan