How to Make Perfect Gulai Tempoyak Ikan Baung

Gulai Tempoyak Ikan Baung.

Gulai Tempoyak Ikan Baung You can have Gulai Tempoyak Ikan Baung using 14 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Gulai Tempoyak Ikan Baung

  1. It's of Bahan- bahan masakan:.
  2. Prepare of ekor ikan baung 750gram.
  3. You need of biji cili padi.
  4. You need of inci kunyit hidup.
  5. Prepare of sudu kecil garam halus.
  6. Prepare of sudu kecil serbuk perasa.
  7. You need of mangkuk daun kesum.
  8. You need of asam gelugur.
  9. Prepare of sudu tempoyak.
  10. Prepare of air.
  11. Prepare of Bahan-bahan mencuci ikan:.
  12. It's of sudu garam kasar.
  13. It's of sudu asam jawa.
  14. You need of air cucian & bilasan.

Gulai Tempoyak Ikan Baung step by step

  1. Basuh bersih ikan dengan air dan campuran asam dan garam. Bilas, tus dan ketepikan. -Sediakan bahan-bahan seperti di dalam gambar di bawah:.
  2. Kisar hancur cili padi, kunyit hidup dan tempoyak. Masukkan kedalam periuk bersama-sama air secukupnya untuk kuah..
  3. Masukkan daun kesum, asam keping, garam dan serbuk perasa. Kacau rata, biarkan mendidih. Masukkan ikan. Biarkan mereneh seketika selama 2-3 minit dengan api sederhana, matikan api dan sedia dihidangkan. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchenz. Selamat mencuba dan sila menjamu selera😘.

Catat Ulasan

0 Ulasan