Pes masak berlado (ayam & kentang). "Pes Mama" adalah pes serbaguna dari bahan tumisan asas untuk membantu dan memudahkan dalam penyediaan makanan dengan cepat dan pantas. Memasak ikan bilis berlado menggunakan pes Sambal Berlado Nek Ma. Cara masak ayam masak berlada ni, hampir sama seperti masak ayam merah.
Masakan Ayam Masak Berlada kali ni adalah resepi dari Mama saya juga, bahan yang digunakan pun tak banyak so. Sedap di makan Bersama Nasi panas berserta ayam/ikan/sotong/udang. Panakan air, masukkan pes asam pedas tadi, tunggu sampai naik bau, masukkan air asam jawa, tunggu sampai mendidih. You can have Pes masak berlado (ayam & kentang) using 10 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Pes masak berlado (ayam & kentang)
- You need of Bahan untuk ditumbuk @ digiling.
- It's 2 of labu bawang besar.
- Prepare 1 inchi of halia.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- It's 5 of biji cili merah.
- You need of Bahan untuk menumis.
- Prepare 1/2 cawan of minyak masak.
- You need 1/2 of biji limau nipis diambil airnya.
- You need 1 1/2 of sudu kecil garam halus.
- It's 1/2 of sudu kecil serbuk perasa ajinomoto.
Sangat sedap Ayam Berlada Cili Merah ini sehingga Aween makan meratah ratah kerana tak sabar menunggu nasi masak. Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam separuh masak. Biarkan seketika sehingga semua bahan berubah warna dan agak masak. Lomak ciliapi…» Set Sambal Berlado Ayam.
Pes masak berlado (ayam & kentang) step by step
- Sediakan bahan-bahan untuk dilumatkan di dalam batu lesung. Tumbuk bahan 3/4 lumat. Hati-hati kerana bila gunakan bawang besar apabila menumbuk ianya akan berair. Takut-takut terperrcik masuk ke mata.
- Apabila bahan kisar sudah siap, panaskan minyak di kuali dan sedia untuk menumis. Goreng hingga peccah minyak dan kekuningan..
- Masukkan 1/2 cawan air, air asam limau, garam dan serbuk perasa. Dan goreng lagi hingga bahan tumisan kering airnya. Siap untuk disejukkan untuk disimpan..
- Jika hendak makan goreng saja ayam, kentang atau apa-apa bahan menarik untuk digaul bersama..
Sebenarnya banyak kebaikan apabila guna pes dalam setiap masakan, selain jimatkan masa dan Cara Membuat: Kisar kasar dengan minyak, selepas itu terus tumis sampai pes masak dan pecah Letak sayur, mee, gula, garam gaul sampai masak. BACA JUGA : Resepi Ayam Panggang Ala. "Asam Pedas Pari yg pekat±Ayam Msk." Asam pedas pari set and ayam masak lemak cili api set. Ikan keli berlado, asam pedas, ayam masak lemak. terbaik. Bila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali. Masukkan air seperlunya dan tambahkan ayam segar dan sayur pilihan.
0 Ulasan