Kari Ayam Kelantan resepi ibunda.
You can cook Kari Ayam Kelantan resepi ibunda using 17 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kari Ayam Kelantan resepi ibunda
- It's 1/2 of ekor Ayam (dipotong&dibersihkan).
- It's 1 cawan of @1 kotak kecil santan.
- You need 1 of sk garam.
- You need 2 of jug kecil air.
- Prepare 1/2 of sk serbuk perasa.
- You need 3 of sb gula melaka/merah.
- Prepare 2 of sb minyak masak.
- It's of Bahan A.
- It's 2 of hiris halia.
- Prepare 2 of hiris lengkuas.
- You need 1 of btg kulit kayu manis.
- Prepare 2 of bunga lawang& buah pala.
- You need of Bahan B.
- You need 3 of sb cili giling.
- Prepare 6 of sb serbuk kari(adabi).
- You need 2 of sb gula melaka.
- You need 3 ulas of bwg putih& merah(ditumbuk).
Kari Ayam Kelantan resepi ibunda instructions
- Satukan semua bahan B kedalam mangkuk dan masukkan sedikit air serta 1 sb bawang putih & merah(ditumbuk)& gaul rata.
- Panaskan periuk masukkan minyak masak, kemudian masukkan bawang putih & merah(ditumbuk) goreng sehingga naik bau.
- Masukkan halia,lengkuas,kulit kayu manis, bunga lawang &buah pala, sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan paste kari yang dibancuh ke dalam kuali, goreng sehingga pecah minyak.
- Apabila pecah minyak,boleh masukkan ayam yang sudah siap dibersih, gaul rata dan tutup periuk selama 15 minit, biarkan air ayam keluar..
- Kemudian gaul dan boleh masukkan air 1 jug kecil. Biarkan ia mendidih seketika supaya ayam masak. Serta masukkan ubi kentang &gaul rata dan tutup periuk seketika.
- Kemudian masukkan santan, gaul seketika dan biarkan ia mendidih seketika.
- Perasakan dengan 1 sudu gula, 1 sudu gula merah 1 sudu kecil garam, setengah sudu kecil serbuk perasa. Kemudian gaul rata supaya semua sekata.
- Tutup periuk selama 15 minit supaya semua bahan perasa sekata. Dah pun siap,.
0 Ulasan