Nasi rawon ayam simple. Mesti ramai yang suka makan nasi ayam kan. Tak kiralah hari-hari biasa atau hari istimewa, nasi ayam ni memang sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Lagipun, semua peringkat umur boleh makan, daripada anak-anak kecil hinggalah ke warga emas.
Baca juga: Resep dan Cara Membuat Opor Ayam. Kalau saya masak nasi ayam simple dan sedap je hari ni. Sekali harung je.tak perlu fikir lauk-lauk lain dah. You can cook Nasi rawon ayam simple using 11 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Nasi rawon ayam simple
- It's 1 bks of bumbu instan bamboe / indofood jg boleh.
- Prepare 1/2 kg of daging ayam / dada ayam.
- It's 2 lbr of daun salam.
- Prepare 4 lbr of daun jeruk.
- You need 1 ruas jari of jahe, lengkuas geprek.
- You need 1/2 sdt of garam.
- Prepare 1/4 sdt of roico.
- You need 1 sdt of gula pasir.
- It's 1 bks of kecambah.
- Prepare 1 btg of daun bawang.
- It's of bawang merah goreng.
Maklumlah hari jumaat di utara ni Hmm.pernah tak masak nasi ayam letak lemaknya? Kebanyakkan orang memang biasa masukkan lemak ayam terutama sekali yang berniaga nasi ayam. Resepi Nasi Ayam Simple - saya teringat ketika hari raya besar, saya singgah di rumah kakak saya. namanya kak Ros. kak ros menyediakan nasi ayam simple ketika saya tiba. saya lihat kak ros cukup cepat menyediakan kerana resepinya ringkas sangat dan cara kak ros memasak nasi ayam memang. Pasti ramai yang tertanya-tanya, bagaimana orang Cina memasak nasi ayam hainan yang sangat berbau harum, wangi dan sedap kan?
Nasi rawon ayam simple step by step
- Rebus ayam hingga matang.. Airnya jangan dbuang.
- Setelah matang potong" memanjang dagingnya. Tulang masukkan pada air kaldu td.
- Tumis bumbu instan bersamaan dengan daging ayam sampai harum.
- Setelah itu masukkan tumisan dalam air kaldu.
- Rebus hingga matang.
- Beri gula pasir, roico dan garam.
- Tes rasa.
- Masukkan cincangan daun bawang.
- Done.. Taburi dengan bawang goreng.
- Sajikan bersama nasi hangat dan kecambah...
- Selamat mencoba.
Sebenarnya ada bahan rahsia telah digunakan oleh tukang masak bangsa Cina untuk menghasilkan nasi ayam hainan yang sangat sempurna. Sebetulnya aku memasak ayam rawon ini krn 'kecelakaan' berubah rencana semula mau masak ayam goreng. Rawon bumbu indofood (super simple). daging sapi has/wagyu (cuci bersih, potong kotak, rebus dengan air matang hingga empuk), bumbu instant. Isi minyak dalam kuali, tumiskan bawang merah, bawang putih, bunga lawang, buah pelage, kayu. Sis tak tahu dari mana asal nasi ayam ni tapi bila lihat sekali imbas seakan resepi menu masyarakat Cina.
0 Ulasan