Easiest Way to Cook Perfect Bihun Sup Utara Cara Yani

Bihun Sup Utara Cara Yani.

Bihun Sup Utara Cara Yani You can have Bihun Sup Utara Cara Yani using 25 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Bihun Sup Utara Cara Yani

  1. You need of Bahagian A : Sambal tumis.
  2. Prepare 2 of senduk cili kering (telah dikisar).
  3. You need 2 ulas of bawang putih (dikisar).
  4. You need 1 of biji bawang besar (dikisar).
  5. Prepare 1 sudu makan of pes asam jawa.
  6. Prepare 2 sudu makan of gula.
  7. You need 1 of sudu kecil garam.
  8. You need 4 sudu makan of minyak (untuk menumis).
  9. You need of Bahagian B : Bihun.
  10. Prepare 1 of peket bihun.
  11. You need 1 sudu makan of serbuk kunyit.
  12. It's 3 liter of air panas (untuk rendam bihun sehingga lembut).
  13. It's of Bahagian C : Sup Daging.
  14. Prepare 1 kg of daging lembu (Jika suka ada tulang boleh campur).
  15. It's 2 batang of serai (diketuk).
  16. It's 2 of inci halia (dikisar).
  17. You need 4 ulas of bawang putih (dikisar).
  18. Prepare 1 of biji bawang besar (1/2 dikisar, 1/2 dihiris halus).
  19. It's 1 batang of kayu manis.
  20. Prepare 1 of bunjut rempah sup tulang (Yani guna jenama Adabi).
  21. It's 1/2 sudu makan of serbuk lada hitam (Yani guna jenama Aji-Shio).
  22. You need Daun of sup (dihiris).
  23. You need 2-3 liter of air (secukupnya sehingga daging tenggelam).
  24. Prepare 1 sudu makan of garam (secukup rasa).
  25. It's 3 sudu makan of minyak (untuk menumis).

Bihun Sup Utara Cara Yani instructions

  1. Panaskan kuali, masukkan minyak. Kemudian masukkan cili kering yang telah dikisar bersama bawang putih dan bawang besar. Masukkan pes asam jawa, gula dan garam. Kacau sehingga terbit minyak dan sambal tumis masak. Tutup api memasak, boleh dimasukkan ke dalam mangkuk..
  2. Masukkan Air panas yang baru sahaja dimasak ke dalam besen yang telah diletakkan bihun dan serbuk kunyit. Kacau rata. Tutup rapat besen tersebut selama 15 minit. Selepas 15 minit, kacau sekali lagi bihun tersebut, buangkan air tersebut. Boleh bilas dengan air bersih sekali, toskan. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan..
  3. 1kg daging direbus terlebih dahulu. Apabila telah sejuk, hiriskan nipis. Ikut kesukaan saiznya..
  4. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bawang besar yang dihiris halus. (Yani biasa guna bawang besar) jika anda biasa guna bawang merah yang kecil pun boleh juga. Gorengkan sehingga naik bau dan bawang bertukar sedikit garing. Masukkan bahan kisar, serai, kayu manis, 1 bunjut rempah sup tulang dan serbuk lada hitam. Kacau rata sehingga terbit minyak..
  5. Masukkan daging yang telah dihiris dan air secukupnya. Masukkan garam dan kacau sekali sekala sehingga kuah mendidih. Kemudian tutup api memasak..
  6. Siap dihidangkan. Boleh taburkan dengan daun sup yang telah dipotong. Makan bersama dengan bihun dan sambal tumis. Memang sedap tak terkata. Selamat mencuba 🤗..

Catat Ulasan

0 Ulasan