Bihun Tom Yam.
You can have Bihun Tom Yam using 14 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Bihun Tom Yam
- Prepare 1 of pek Perencah Tomyam Adabi.
- You need 250 gm of daging ayam.
- You need of Cendawan (Enoki, Shimeji, Tiram).
- You need 1/2 batang of lobak.
- It's 2 ulas of bawang putih.
- You need 1 of biji bawang besar.
- You need 1 of biji tomato.
- It's 1 batang of serai.
- Prepare 1 of kuntum bunga kantan.
- You need 4 helai of daun limau purut.
- You need of Limau kasturi.
- It's of Ketumbar.
- Prepare Sedikit of garam dan gula.
- You need of Air (untuk mereneh kuah).
Bihun Tom Yam step by step
- Sediakan bahan-bahan..
- Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan tomato, serai, bawang putih, akar ketumbar, perencah tomyam dan Cili kisar. Masak seketika sehingga mendidih dan masukkan ayam serta lobak. Masak lagi sehingga ayam empuk..
- Masukkan bunga kantan, daun limau purut, bawang besar, cendawan tiram dan cendawan Shimeji. Kacau sekata dan biarkan mendidih. Akhir sekali masukkan garam, gula, cendawan Enoki, jus perahan limau kasturi dan daun ketumbar..
- Kacau dan biarkan mendidih seketika. Tutup api, sejukkan seketika. Kemudian boleh dihidang bersama-sama bihun yang telah dicelur. Selamat mencuba..
0 Ulasan