Bihun sup kedah.
You can cook Bihun sup kedah using 22 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Bihun sup kedah
- Prepare of bahan.
- Prepare of Sebungkus bihun dicelur dalam air mendidih.
- It's of (yang telah dicampur dengan sedikit kunyit serbuk).
- You need 1 kg of tulang lembu.
- It's 1 kg of daging lembu.
- You need 1 of labu bawang besar dikisar.
- It's 5 ulas of bawang merah dihiris (untuk ditumis).
- Prepare 3 ulas of bawang putih dihiris (untuk tumis).
- It's 2 of inci halia diracik halus (untuk ditumis).
- Prepare 2 of sudu besar rempah sup Adabi.
- Prepare Daun of sup dan daun bawang.
- You need of Air secukupnya.
- It's of Garam.
- It's of gula.
- Prepare of Bahan sampingan untuk menghidang bihun.
- It's Daun of sup dan daun bawang dihiris halus.
- It's of Bawang goreng.
- Prepare of Lobak masin potong kecil & rendam ngan air panas selama 2-3 jam.
- It's of Taugeh dicelur.
- Prepare of Serbuk cili campur sedikit air panas yang baru mendidih (paste).
- Prepare of Telur rebus (jika suka).
- It's of Limau nipis / kasturi (jika suka).
Bihun sup kedah instructions
- Cara masak : ---------------- 1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia racik hingga wangi..
- 2. Rempah sup dicampur dengan bawang besar kisar dan sedikit air untuk menjadikannya pes..
- 3. Masukkan pes rempah sup. Kacau sekejap dan masukkan sup bunjut dan tulang bersama daging..
- 4. Masukkan air secukupnya dan rebus hingga daging empuk..
- 5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa..
- 6. Taburkan daun sup dan daun bawang. Tutupkan api..
- Cara menghidang ------------------------------ ~Letakkan sedikit taugeh celur pada dasar mangkuk, diikuti dengan bihun. Bahagian atas bihun diletakkan semua bahan sampingan bertanda *. Masukkan kuah dan sedia dihidang. Lebihkan kuah jika suka..
- ~Selamat mencuba..
- *sumber dari kak Surianti Ramli...
0 Ulasan