How to Make Appetizing Jemput-jemput pisang

Jemput-jemput pisang. Hi everyone! :-) How has your week been so far? I am sure many of us have already started looking forward to weekend. So here's a recipe for a traditional Malay delicacy 'Jemput Jemput' or otherwise.

Jemput-jemput pisang Jemput-jemput pisang kuliner khas Anambas Kepulauan Riau (foto: Milyawati). GenPI.co— Siapa yang tidak pernah mencicipi godok pisang? Sepertinya hampir semua orang di Indonesia sudah. You can have Jemput-jemput pisang using 6 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Jemput-jemput pisang

  1. Prepare of Sesisir pisang awak yg msk ranum.
  2. Prepare 2 of cwn tpg gandum.
  3. You need 2 of sb tpg beras.
  4. You need 2 of sb gula.
  5. You need of Secubit garam.
  6. Prepare of Minyak utk menggoreng.

This Jemput-Jemput Pisang recipe is made with over ripe banana which gives it a lovely banana flavour at its best. Related recipe - Easy Goreng Pisang recipe (Thai Fried Bananas). Jemput-jemput pisang atau juga dikenali sebagai cucur pisang merujuk kepada campuran pisang dan gandum yang digoreng dalam minyak masak. Jemput-jemput or cekodok is a traditional fritter popular in Indonesia, Brunei, Malaysia and Singapore that is made from wheat flour.

Jemput-jemput pisang instructions

  1. Pisang dibuang kulit dan lenyek hingga hancur.
  2. Campurkan gula, tpg gandum, tpg beras dan garam.
  3. Gaul sebati menjadi adunan.
  4. Jika agak keras blh tambah sedikit air.
  5. Panaskan minyak dan goreng secara dijemput mengguna tangan.

It is usually round in shape and tends to vary in size. Cara membuat Jemput Pisang Algoritma pilihan tunggal Sediakan bekas. Saya menyediakan kuih Cekodok Pisang atau dipanggil Jemput Jemput pisang kalau di Kelantan ini atas permintaan Juita. Agaknya beliau teringin sebab dah lama tak menyediakan kuih tradisional yang. Jemput-jemput or cekodok is a traditional fritter popular in Indonesia, Brunei, Malaysia and Singapore that is made from wheat flour.

Catat Ulasan

0 Ulasan