How to Make Delicious Bihun Sup Utara Campur

Bihun Sup Utara Campur.

Bihun Sup Utara Campur You can have Bihun Sup Utara Campur using 31 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Bihun Sup Utara Campur

  1. Prepare of Bahan Sup Perut Daging :.
  2. Prepare 400 gm of daging.
  3. Prepare 200 gm of perut.
  4. Prepare 5 ulas of bawang merah (dihiris halus).
  5. Prepare 3 ulas of bawang putih (dihiris halus).
  6. You need 2 of inci halia (dimayang halus).
  7. Prepare 2 batang of kulit kayu manis.
  8. It's 3 of kuntum bunga lawang.
  9. You need 10 of biji bunga cengkih.
  10. Prepare 3 of biji buah pelaga.
  11. You need 2 of sudu besar serbuk sup.
  12. Prepare 4 liter of air.
  13. Prepare 3 of sudu besar garam.
  14. You need of Secubit serbuk perasa.
  15. Prepare 1 of pokok daun sup (dipotong kecil).
  16. You need 3 of sudu besar minyak masak (untuk menumis).
  17. It's of Bahan Bihun Kuning :.
  18. Prepare 1/2 of bungkus bihun.
  19. It's 2 of sudu besar serbuk kunyit.
  20. Prepare of Bahan Sambal Merah :.
  21. It's 4 of sudu besar cili boh.
  22. It's 2 ulas of bawang putih (dicincang halus).
  23. Prepare 1 of sudu besar gula perang.
  24. You need 1/2 of sudu kecil garam.
  25. Prepare 1 of sudu kecil cuka makan.
  26. You need 2 of sudu besar air (sekadar unuk melarutkan adunan).
  27. It's of Bahan Hiasan :.
  28. Prepare 6 of biji tauhu kering (digoreng & dipotong nipis).
  29. Prepare 1 of mangkuk kecil taugeh (dicelur).
  30. It's 1/2 of mangkuk kecil bawang goreng.
  31. It's 1 of biji limau nipis (dihiris nipis).

Bihun Sup Utara Campur step by step

  1. Penyediaan Sup Perut Daging : Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau. Masukkan serbuk sup dan air. Masak sehingga pecah minyak..
  2. Masukkan daging dan perut. Masak sehingga mendidih dan empuk..
  3. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Taburkan daun sup dan masak sehingga mendidih dan masak sempurna..
  4. Penyediaan Bihun Kuning : Bihun direndam dengan serbuk kunyit seketika. Kemudian celur seketika. Angkat dan toskan..
  5. Penyediaan Sambal Merah : Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. masak sehingga mendidih..
  6. Cadangan Hiasan : Bihun diletakkan di dalam mangkuk. Tuang kuah sup ke dalam mangkuk beserta daging dan perut. Hiasi dengan tauhu, taugeh dan bawang goreng. letak sesudu sambal merah. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

Catat Ulasan

0 Ulasan