Bihun sup ikan siakap susu.
You can cook Bihun sup ikan siakap susu using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Bihun sup ikan siakap susu
- Prepare 1 of ekor ikan siakap.
- It's 2 of biji tauhu.
- You need 3 of biji tomato.
- It's 3 ulas of bawang putih.
- It's 2 of biji bawang merah.
- It's 2 cm of halia.
- You need 1 cawan of lobak masin.
- It's 1 of ikat sawi samhong.
- Prepare 1 of bungkus bihun.
- You need Sedikit of tepung untuk mengoreng ikan.
- Prepare of Air.
- You need of Garam.
- It's of Penambah perasa.
- You need of Minyak masak.
- You need 1 cawan of susu berkrim kotak.
- Prepare Daun of sup.
- You need Daun of bawang.
Bihun sup ikan siakap susu instructions
- Buang perut ikan, bersihkan dan potong ikan siakap. Potongkan tauhu dan tomato bentuk kiub. Potong halus daun sup dan daun bawang. Letakkan di tepi dahulu..
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Potong lobak masin dan sawi samhong. Rendam bihun dalam air. Letakkan di tepi dahulu..
- Salutkan potongan ikan siakap dengan tepung. Tambahkan sedikit garam. Panaskan minyak masak dan gorengkan ikan. Letakkan di tepi dahulu..
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Selepas minyak panas, masukkan tumbukan bawang merah, bawang putih dan halia.Tambahkan air dan masukkan lobak masin, tauhu, tomato dan sayur sawi samhong..
- Selepas seketika, masukkan susu dan masukkan ikan siakap goreng. Masakkan sehingga mendidih. Masukkan garam dan penambah perasa secukupnya. Rasakan dahulu dan pastikan mengikut cita rasa..
- Masukkan bihun yang sudah lembut dan taburkan daun sup dan daun bawang. Siap untuk dihidangkan..
0 Ulasan