How to Make Yummy Bihun sup ikan siakap susu

Bihun sup ikan siakap susu.

Bihun sup ikan siakap susu You can cook Bihun sup ikan siakap susu using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Bihun sup ikan siakap susu

  1. Prepare 1 of ekor ikan siakap.
  2. It's 2 of biji tauhu.
  3. You need 3 of biji tomato.
  4. It's 3 ulas of bawang putih.
  5. It's 2 of biji bawang merah.
  6. It's 2 cm of halia.
  7. You need 1 cawan of lobak masin.
  8. It's 1 of ikat sawi samhong.
  9. Prepare 1 of bungkus bihun.
  10. You need Sedikit of tepung untuk mengoreng ikan.
  11. Prepare of Air.
  12. You need of Garam.
  13. It's of Penambah perasa.
  14. You need of Minyak masak.
  15. You need 1 cawan of susu berkrim kotak.
  16. Prepare Daun of sup.
  17. You need Daun of bawang.

Bihun sup ikan siakap susu instructions

  1. Buang perut ikan, bersihkan dan potong ikan siakap. Potongkan tauhu dan tomato bentuk kiub. Potong halus daun sup dan daun bawang. Letakkan di tepi dahulu..
  2. Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Potong lobak masin dan sawi samhong. Rendam bihun dalam air. Letakkan di tepi dahulu..
  3. Salutkan potongan ikan siakap dengan tepung. Tambahkan sedikit garam. Panaskan minyak masak dan gorengkan ikan. Letakkan di tepi dahulu..
  4. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Selepas minyak panas, masukkan tumbukan bawang merah, bawang putih dan halia.Tambahkan air dan masukkan lobak masin, tauhu, tomato dan sayur sawi samhong..
  5. Selepas seketika, masukkan susu dan masukkan ikan siakap goreng. Masakkan sehingga mendidih. Masukkan garam dan penambah perasa secukupnya. Rasakan dahulu dan pastikan mengikut cita rasa..
  6. Masukkan bihun yang sudah lembut dan taburkan daun sup dan daun bawang. Siap untuk dihidangkan..

Catat Ulasan

0 Ulasan