How to Prepare Perfect Bihun goreng Singapore

Bihun goreng Singapore. Bihun goreng Singapore amat mudah untuk dimasak kerana ianya tidak memerlukan banyak bahan. Berbeza dengan bihun goreng yang biasa kita lihat, bihun goreng ini putih warnanya. BAHAN B - bahan ini bergantung pada jumlah bihun yang di gunakan squid ball.

Bihun goreng Singapore Resepi Bihun Goreng Singapura yang tidak asing lagi didalam menu atau hidangan masyarakat Malaysia. Tak pasti pula bagaimana masakan ini mendapat nama begitu dan apa kaitannya dengan. Bihun goreng is an Indonesian fried or stir-fried noodle dish, well known in Chinese Indonesian and Javanese cuisine. You can have Bihun goreng Singapore using 11 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Bihun goreng Singapore

  1. You need of Bihun.
  2. Prepare 4 ulas of Bawang putih -tumbuk.
  3. You need of Halia 1/2 inci -tumbuk.
  4. Prepare of Cili giling 1 Sudu besar.
  5. It's of Kicap manis.
  6. You need of Kicap masin dan lada Aji Shio.
  7. It's of Udang.
  8. You need of Sotong.
  9. Prepare of Kucai.
  10. It's of Lobak.
  11. It's of Garam.

This noodle dish originating from Indonesia and popular in Southeast Asian countries. Mari cuba bihun popular belah selatan iaitu bihun goreng Singapura. Berwarna putih dan menggunakan lada hitam untuk menghasilkan rasa pedas sensasi lada hitam. Bihun Goreng Singapore is very simple to prepare and delicious too.

Bihun goreng Singapore step by step

  1. Rendam 1/2 paket bihun..
  2. Tumbuk 4 ulas bawang putih serta 1/2 halia..
  3. Basuh 3 ekor sotong dan 6 udang (Saya guna udang harimau).potong ikut saiz yang digemari.
  4. Potong daun kucai dan 1/2 biji lobak.
  5. Tumis bawang putih dan halia bersama 1 sudu besar cili giling.
  6. Apabila sudah garing cili masukkan sotong dan udang.masukkan kicap manis(kicap kipas udang +kicap masin) lada Aji Shio dan garam gaulkan tambah air 1 cawan, selepas itu masukkan bihun yang telah direndam tadi..
  7. Masukkan sayur kucai dan lobak, gaul, tambah kan air jika bihun masih keras.Pecahkan telur dan gaul bersama bihun.Tambah garam dan Aji Shio sekali lagi mengikut selera..

Top your Bihun Goreng Singapore with AJI-SHIO® to get the extra kick and take your bihun goreng to the next level! Bihun Goreng Putih, menu #alltimefavourite gelap sikit warnanya bila dimasukkan daging. Siapa tahu kenapa Nama dia bihun goreng Singapore? Tapi bihun goreng Singapore ni memang. Kalau kita lihat bihun warna putih, itu adalah salah satu ciri-ciri bihun goreng Singapura.

Catat Ulasan

0 Ulasan