Jeput-Jeput (Cekodok) Pisang Frozen.
You can have Jeput-Jeput (Cekodok) Pisang Frozen using 6 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Jeput-Jeput (Cekodok) Pisang Frozen
- Prepare 6 of biji pisang.
- You need 11/2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 3 sudu makan of susu pekat.
- You need 1 of biji telur ayam.
- Prepare 1/3 sudu teh of garam halus.
- It's of Minyak masak secukupnya (untuk mengoreng).
Jeput-Jeput (Cekodok) Pisang Frozen instructions
- Keluarkan pisang sejuk beku...Nyah frozen dan buang air lebihan dari pisang...biarkan pisang betul-betul dah nyah beku..
- Bila pisang dah nyah beku dan lembik boleh lenyekan pisang dan masukan tepung,garam, telur dan susu pekat...Gaul hingga sebati dan rehatkan bancuhan dalam 7 minit..
- Panaskan minyak,seterusnya boleh gorengkan bancuhan tadi dan biar masak serata. akak guna sudu untuk letak bancuhan jeput2 kedalam minyak panas...ulangi proses goreng hingga selesai...(lupa snap gambar bancuhan yang digoreng dalam minyak) toskan minyak jeput-jeput dengan tisu dapur...Ok siap untuk hidangan..
- Jeput-Jeput Pisang Frozen...#StyleAzaAaj is done jemput makan jeput-jeput...kemanisan just nice sedap dan wangi baunya tekstur lembut gebu...sediakan secawan kopi'O' atau teh'O' menjadi teman bersama 😍😘.
0 Ulasan