Oden Bihun Sup.
You can cook Oden Bihun Sup using 21 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Oden Bihun Sup
- Prepare 3 of biji bawang merah (dihiris nipis).
- You need 3 ulas of bawang putih (dihiris nipis).
- You need 3 of inci halia (diketuk).
- Prepare 3 of mangkuk besar air.
- It's 1 1/2 sudu teh of serbuk lada.
- It's 2 of sudu besar sos tiram.
- It's 2 sudu teh of maggi secukup rasa.
- Prepare 1 of sudu kecil ajinomoto.
- You need 2 of sudu kecil garam.
- You need 1/2 of bungkus bihun (150 gm) (direndam).
- It's Sedikit of minyak masak untuk menumis.
- Prepare 1 of bungkus bebola udang galah.
- Prepare 1/2 of bungkus bebola ikan.
- You need 1 of bungkus steamboat campur.
- Prepare of Sambal kicap.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- It's of Segenggam cili padi.
- It's 2 of sudu besar minyak masak.
- You need 1 of sudu besar jus lemon.
- It's 4 of sudu besar kicap masin.
- You need 2 of sudu besar gula.
Oden Bihun Sup instructions
- Panakan minyak, tumis halia, bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan air dan bahan-bahan steamboat, bebola ikan dan bebola udang galah..
- Masukkan serbuk lada hitam, maggi secukup rasa, garam, ajinomoto serta sos tiram. Gaul rata hingga menggelegak..
- Masukkan bihun. Kacau seketika, tutupkan api. Angkat keluar bahan-bahan steamboat, bebola ikan, bebola udang serta bihun supaya ianya tak terlalu kembang. Sewaktu hendak makan baru lah disiram dengan sup tadi. Sementara itu goreng cili padi bersama bawang putih sekejap sahaja..
- Angkat cili dan bawang putih ke dalam lesung dan ditumbuk halus. Campurkan dengan gula, kicap masin dan jus lemon. Siap..
0 Ulasan