Recipe: Delicious Putu Mayong Bihun

Putu Mayong Bihun.

Putu Mayong Bihun You can cook Putu Mayong Bihun using 5 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Putu Mayong Bihun

  1. It's 1/2 of bungkus bihun beras.
  2. Prepare 200 gr of kelapa parut.
  3. Prepare 5 of sdm gula perang.
  4. You need 1/2 of sdt garam.
  5. Prepare 3 titik of Pewarna biru, merah & kuning.

Putu Mayong Bihun instructions

  1. Sediakan semua bahan. Gula perang lupa tak terikut dalan snap pula 😀.
  2. Rendam bihun dengan air hangat. Bila dah lembut angkat dan tiriskan.
  3. Letakkan pewarna dalam mangkuk berasingan. Dan baulkan bihun dengan pewarna sampai tercampur rata. Tiriskan..
  4. Panaskan pengukus, dan kukus bihun serta kelapa parut sampai masak. Masih dalam wadah yang berasingan yee.. kukus +- 15 menit. Atau sampai bihun benar benar matang. Angkat, jangan lupa matikan api yee 😀.
  5. Susun putu mayong bihun ke atas pinggan. Taburkan kelapa parut dan gula perang. Sedia untuk di nikmati... Buat kudapan petang dengan kopi o memang nikmat sungguh 😀👍👍.

Catat Ulasan

0 Ulasan