Recipe: Delicious Tongseng kambing (Khas Solo)

Tongseng kambing (Khas Solo).

Tongseng kambing (Khas Solo) You can cook Tongseng kambing (Khas Solo) using 33 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Tongseng kambing (Khas Solo)

  1. It's 800 gm of Daging kambing muda bertulang.
  2. It's 2800 ml of Air.
  3. It's 15 gm of Lengkuas diketuk.
  4. You need 3 helai of Daun salam.
  5. You need 2 batang of Serai diketuk.
  6. Prepare Secukup rasa of Garam.
  7. It's 250 ml of Santan KARA/Santan Pekat.
  8. It's 200 gm of Kubis dipotong kotak.
  9. You need 7 biji of Cili padi merah dihiris bulat (ikut rasa).
  10. Prepare 7 biji of Cili padi merah dihiris bulat (ikut rasa).
  11. Prepare 3 sudu besar of Kicap manis ABC.
  12. You need 3 ulas of Bawang merah dihiris nipis.
  13. You need 2 ulas of Bawang putih dihiris nipis.
  14. You need 1/2 sudu teh of Serbuk lada.
  15. It's Secukup rasa of Garam.
  16. Prepare Secukup rasa of Gula.
  17. It's Secukup rasa of Serbuk ayam (Optional).
  18. Prepare Secukup rasa of Minyak untuk menumis.
  19. It's 7 Lembar of Daun limau.
  20. Prepare of 👉 Bumbu dikisar.
  21. Prepare 100 gm of Bawang merah.
  22. You need 25 gm of Bawang putih.
  23. Prepare 20 gm of Buah keras panggang.
  24. Prepare 15 gm of Halia.
  25. You need 15 gm of Kunyit bakar.
  26. Prepare 2 sudu teh of Biji ketumbar.
  27. Prepare Secukup rasa of Minyak untuk menumis.
  28. It's of 👉 Bahan pelengkap.
  29. Prepare Secukup rasa of Bawang goreng.
  30. It's Secukup rasa of potongan Tomato.
  31. Prepare of 👉 Hiasan.
  32. Prepare of Lemon.
  33. You need of Pasli.

Tongseng kambing (Khas Solo) step by step

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Rebuskan daging kambing, masukkan ke dalam periuk tekanan/periuk, daging kambing, air, lengkuas, daun salam, serai, 1 sudu kecil garam dan air. Rebuskan sehingga separuh masak.
  3. Kisarkan bahan bumbu dengan menggunakan pengisar/ditumbuk. Ketepikan.
  4. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar dan daun limau, kacau rata, tumiskan sehingga harum dan masak, kemudian masukkan ke dalam rebusan daging, gaul rata, dan rebuskan lagi sehingga daging lembut. Selepas itu masukkan santan, garam, gula pasir, serbuk lada, dan serbuk ayam, didihkan lagi sambil dikacau, BERHATI-HATI JANGAN SAMPAI SANTAN PECAH. Betulkan rasa, padamkan api..
  5. Panaskan minyak, tumiskan hirisan bawang merah dan bawang putih sehingga layu, kemudian tuangkan kuah dan daging kambing, masukkan kicap manis, hirisan sayur/kubis, dan hirisan cili padi merah dan hijau, didihkan untuk seketika, masukkan potongan tomato kacau rata dan hidangkan Tongseng Kambing dengan nasi putih..
  6. TONGSENG kambing sedia untuk dihidangkan. Nikmatilah...😘😘😘😘.
  7. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😊.

Catat Ulasan

0 Ulasan