Kari Ayam.
You can have Kari Ayam using 19 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kari Ayam
- It's 3 potong of paha ayam.
- You need 250 ml of susu cair plain.
- You need 300 ml of santan (saya ganti fiber creme 1 cup).
- You need of Secukupnya air bersih.
- It's of Secukupnya minyak sayur.
- It's of Secukupnya gula, garam, lada bubuk.
- You need of Bumbu Tumis.
- It's 8 of butir bawang merah, iris halus.
- Prepare 4 of butir bawang putih, iris halus.
- It's 4 of butir buah keras, panggang & kisar.
- It's 1 batang of serai, tumbuk.
- It's 3 lembar of daun salam.
- Prepare 3 lembar of daun jeruk.
- Prepare 1 lembar of daun kunyit, ikat simpul.
- You need 1/2 of sdt serbuk kunyit.
- Prepare 1/2 of sdt serbuk galangal.
- It's 1 of sdm serbuk ketumbar.
- You need 1/4 of sdt serbuk halia.
- Prepare 1 of cup cili kering, kisar.
Kari Ayam step by step
- Bersihkan ayam. Rebus sebentar dengan air bersih sehingga terapung busa kotor. Tuangkan air & bilas ayam dengan menggunakan air bersih..
- Tuang susu, masak sehingga mendidih. Diketepikan dan biarkan sejuk..
- Sediakan bumbu tumis. Kisar cili kering, saya guna blender..
- Tumis bawang dan buah keras sehingga harum..
- Tambah semua bumbu dan air. Kacau sebentar. Tambah santan (saya ganti menggunakan creme fiber) & 250 ml air bersih. Kacau sehingga sebati..
- Masukkan ayam & susu yang sudah sejuk. Tambah cili kisar..
- Masak pada api yang rendah sambil kacau sesekali sehingga air menyusut..
- Tes rasa. Tambahkan gula garam, merica serbuk. Kalau sudah sesuai selera, matikan kompor. Angkat & sajikan hangat..
0 Ulasan