Bihun Soto Warisan.
You can have Bihun Soto Warisan using 30 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Bihun Soto Warisan
- It's of bahan kisar.
- You need 2 of biji bawang besar.
- You need 6 ulas of bawang putih.
- You need 2 of inci halia.
- Prepare Sedikit of air.
- You need of SUKATAN REMPAH & TUMISAN.
- It's 5 of sudu besar rempah sup adabi.
- Prepare 2 of sudu besar rempah Mammu (tambahan je).
- You need 1 sudu teh of serbuk kunyit.
- It's 1 of pkt bunjut sup tulang (include 4 sekawan).
- You need 1 batang of serai (dititik).
- Prepare 2 of ketul kiub pati ayam.
- Prepare 1 sudu teh of lada hitam (tumbuk sampai hancur).
- You need of bahan lain.
- It's 6 of ketul bahagian ayam.
- It's 1 of bungkus bihun.
- You need Daun of sup cincang.
- You need of Bawang goreng (untuk hiasan).
- You need of Taugeh.
- It's of Kacang tanah goreng.
- You need of Minyak untuk tumisan.
- Prepare of Air secukupnya.
- It's of sambal kicap.
- You need 2 ulas of bawang putih.
- You need of Kicap masin secukupnya.
- It's 15 of tangkai cili padi.
- It's 2 of sudu besar minyak panas.
- Prepare Sedikit of air.
- It's of Limau kasturi (perah dan ambil jusnya).
- You need 1 of sudu besar gula.
Bihun Soto Warisan step by step
- Pertama sekali, panaskan minyak kemudian masukkan sup tulang bunjut and the geng. Tumis hingga naik bau..
- Kemudian asingkan sup bunjut (sbb nak tukis bahan kisar nanti susah nak tumis. Nanti kita akan letak balik lepas dah tambah air) masukkan bahan kisar dan serai yang dititik. Tumis hingga pecah minyak..
- Masukkan rempah serbuk yang disukat (rempah sup, rempah mammu, serbuk kunyit) tumis hingga pecah minyak. Kalau nak hangus, masukkan sedikit air kemudian kacau hingga berkilat. (Gambar kt bawah ni la rempah Mammu..pakai sikit je 2 sudu makan).
- Kemudian masukkan pula air secukupnya. Agak2 je sebab sup kan. Biarkan mendidih. Kalau terlalu pekat, tambahkan lagi air. Kalau tak muat periuk sebab penuh, keluarkan 3 cawan sup itu dan tambah 3 cawan air panas ke dalam sup tu. Ada paham?.
- Kalau dah mendidih, masukkan ayam dan sup bunjut yg anda asingkan tadi. Biarkan mendidih sampai ayam empuk..
- Lepas ayam dah empuk, angkat dan toskan. Biarkan sejuk. Lepastu asingkan isi ayam dari tulang. Isi ayam tu racikkan dan tulang tu masukkan balik ke dalam sup..
- Sambung lagi part sup, masukkan garam dan kiub pati Ayam. Saya tak pakai MSG sebab kiub pati ayam dah ada. Lepastu masukkan daun sup, bawang goreng dan rasa dah cukup sedap ke belum..
- Untuk bihun pula, dah rendam kan. Lepas rendam tu tos dengan air panas bagi lembut sikit. Bahan lain pulak mcm biasa. kacang tanah goreng, taugeh, lebihan daun sup, isi ayam yg diracik..semua tu untuk garnishing..
- Untuk sambal kicap pula, satukan semua bahan kicap dan blend sampai hancur. Minyak tu masukkan sekali time blend sebab nak kasi cantik dan berkilat..
- Maaf kalau thread ni tak disertakan sekali dgn gambar sbb time masak tak ambik gmbr pula..
0 Ulasan