Nasi lemak sambal sardin. In shaa Allah minggu hadapan Kak Zaidah akan siarkan lagi menu. Khasnya atau Special-nya, Nasi Lemak Sambal Kawah Along ini adalah keunikan - Damage Over Time, dimana rasa kepedasan Sambal Kawah akan hanya terasa setelah mula makan. Kepedasan Sambal Kawah ini bukanlah pedas sangat dan ia sesuai dan mudah.
Feed for this Entry Trackback Address. Nasi lemak adalah makanan kegemaran rakyat Malaysia. Namun adakah semua rakyat Malaysia tahu cara penyediaan nasi lemak? You can have Nasi lemak sambal sardin using 18 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Nasi lemak sambal sardin
- Prepare 3 cawan of beras.
- You need 2 cawan of air.
- Prepare 1 cawan of santan.
- You need of Seinci halia dihiris kasar.
- Prepare 2 ulas of bawang merah dihiris.
- Prepare 1 batang of kulit kayu manis.
- Prepare 2 helai of daun pandan disimpul.
- Prepare 1 sudu teh of garam.
- You need 2 of sudu mentega.
- It's of Bahan untuk sambal sardin:.
- It's 10 of biji cili kering dikisar bersama 1 biji bawang besar.
- It's 2 ulas of bawang merah dihiris.
- You need 2 ulas of bawang putih dihiris.
- You need 1 tin of sardin.
- You need 2 of biji tomato dibelah 4.
- Prepare 1 of biji bawang besar dihiris bulat.
- Prepare 1 sudu teh of garam.
- It's 1 sudu teh of gula.
Sekiranya anda sedang mencari resepi tradisi turun-temurun nasi lemak, anda berada di tempat yang betul. Sambal sardin sesuai untuk mereka yang tidak tahan pedas dan hidangan bajet katakan. Kalau anda rasa pelik makan nasi lemak dengan ikan sardin cuba dulu gaya resepi dari mama penulis. Serius setanding dengan sambal biasa dan aroma nasi lemak lebih terasa.
Nasi lemak sambal sardin step by step
- Masukkan beras yg sudah dicuci kedalam periuk. Campurkan bersama santan, air, halia, bawang merah, kulit kayu manis, mentega, daun pandan dan garam. Masak kedalam periuk nasi sehingga masak. Setelah nasi kering, gembur gemburkan supaya nasi menjadi lembut dan terurai..
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi kemudian tumis cili kering yg dikisar bersama bawang besar. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sardin tin..
- Biarkan kuah mendidih, jika ingat berkuah boleh tambahkan 1/2 cawan air. Masukkan garam, tomato dan bawang besar..
- Siap untuk hidangan..
My son and I just had a "nasi lemak" dinner, and we used your recipe for the sambal. I used dried red chillies (with seeds removed) soaked in hot water and then blended. Resipi Sambal Nasi Lemak yang tahan lama dan boleh digunakan untuk menghasilkan pelbagai menu enak yang lain seperti nasi, mi, kuetiau dan Istimewanya, sambal ini tahan lama dan boleh tahan berhari-hari tanpa perlu disimpan dalam peti sejuk. Malah ia juga pelbagai guna dan boleh dijadikan. The nasi lemak is small portion.
0 Ulasan