Easiest Way to Make Yummy SOMED Soto Medan Ala Jeehan

SOMED Soto Medan Ala Jeehan.

SOMED Soto Medan Ala Jeehan You can cook SOMED Soto Medan Ala Jeehan using 31 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of SOMED Soto Medan Ala Jeehan

  1. It's 1 kg of Ayam.
  2. You need 2.5 liter of Air.
  3. You need 400 ml of Santan (Kara).
  4. It's 2 helai of Daun salam.
  5. Prepare 2 batang of Serai ditumbuk.
  6. You need 5 helai of Daun limau.
  7. It's 3 sudu kecil of Garam.
  8. Prepare 2 sudu teh of Gula pasir.
  9. Prepare 2 sudu teh of Serbuk ayam.
  10. It's 1 sudu teh of Serbuk lada.
  11. It's 2 batang of Daun bawang.
  12. Prepare Secukup rasa of Minyak untuk menggoreng ayam.
  13. Prepare Secukup rasa of Minyak untuk menumis.
  14. It's of 👉Bumbu Dikisar.
  15. You need 13 biji of Bawang Merah/100 gm.
  16. You need 8 biji of Bawang putih/40 gm.
  17. Prepare 3 biji of Buah keras.
  18. You need 20 gm of Halia.
  19. It's 20 gm of Kunyit.
  20. It's 1 sudu besar of Biji ketumbar.
  21. You need 1 sudu teh of Jintan.
  22. It's 1/4 sudu teh of Buah pala.
  23. You need of 👉 Pelengkap.
  24. Prepare Secukup rasa of Lontong.
  25. Prepare 250 gm of Suhun.
  26. Prepare 5 biji of Telur rebus.
  27. Prepare of Sambal Cili Padi.
  28. Prepare Secukup rasa of Bawang goreng.
  29. Prepare Secukup rasa of Daun saderi dihiris.
  30. You need Secukup rasa of Limau nipis.
  31. You need Secukup rasa of Tomato.

SOMED Soto Medan Ala Jeehan instructions

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Rendamkan suhun dengan air sehingga lembut.
  3. Potongkan bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, dan buah keras, kemudian masukkan ke dalam pengisar, masukkan ketumbar, dan jintan, tambahkan sedikit air kemudian dikisar sehingga halus.
  4. Panaskan minyak, tumiskan bumbu yang dikisar, masukkan daun salam dan serai yang telah ditumbuk, tumiskan sehingga bumbu harum dan keluar minyak.
  5. Masukkan air, dan ayam, kemudian gaul rata, dan masak sehingga mendidih. Masukkan garam, gula pasir.
  6. Masukkan serbuk ayam dan daun limau, kemudian rebuskan lagi kuah soto, sehingga ayam masak, keluarkan dan toskan ayam. Masukkan santan, kacau rata dan masak lagi untuk seketikak sehingga mendidih. Padamkan api, masukkan daun bawang dan betulkan rasa.
  7. Panaskan minyak, goreng ayam sehingga permukaannya kering, keluarkan, toskan dan dicincang-cincang. Ketepikan.
  8. Penyediaan: Masukkan ke dalam mangkuk, potongkan lontong, suhun, ayam cincang, tauge, dan siramkan dengan kuah soto yang mendidih, taburkan bawang goreng, dan hirisan daun saderi. Hidangkan Soto Medan dengan telur rebus, sambal cili padi, potongan tomato dan perahan limau nipis..
  9. Hidangkan Soto Medan semasa masih panas..
  10. Boleh juga diletakkan dengan potongan tomato.
  11. Nikmatilah...😘😘😘.
  12. Sesuai untuk berbuka puasa....😋😋😋 Selamat mencuba....

Catat Ulasan

0 Ulasan