Recipe: Appetizing Bihun Goreng Tomyam

Bihun Goreng Tomyam.

Bihun Goreng Tomyam You can have Bihun Goreng Tomyam using 14 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Bihun Goreng Tomyam

  1. You need 1 of bungkus bihun (rendam sampai lembut).
  2. It's of Udang & sotong.
  3. You need 4 ulas of bawang merah (tumbuk).
  4. It's 4 ulas of bawang putih (tumbuk).
  5. Prepare 2 batang of serai (hiris menyerong).
  6. You need of Cili padi - optional (tumbuk kasar).
  7. You need 2 of sdb cili kisar.
  8. It's 2 of sdb pes tomyam.
  9. It's 1 of sdb kicap sotong.
  10. Prepare of Hirisan Capsicum (merah, hijau & kuning).
  11. Prepare 1 batang of karot.
  12. You need 1 of ikat sawi.
  13. Prepare of Garam dan gula secukup rasa.
  14. Prepare 2 of biji telur.

Bihun Goreng Tomyam step by step

  1. Telur digoreng hancur. Ketepikan sebentar..
  2. Rebus udang dan sotong sekejap. Tapis airnya (simpan air nanti nak masuk dalam bihun). Ketepikan..
  3. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk dan serai sampai wangi dan keperangan. Masukkan cili kisar. Masak sampai cili garing dan pecah minyak. Masukkan pula pes tomyam dan capsicum. Kacau sebati..
  4. Kemudian masukkan udang dan sotong. Gaul sebati. Tuangkan air rebusan udang dan sotong tadi. Masukkan juga garam, gula dan Biarkan mendidih..
  5. Masukkan pula bihun. Gaul supaya bihun sebati dengan perencah tumisan. Kalau bihun keras boleh tambah sedikit air panas..
  6. Masukkan karot dan sawi. Kaup balikkan supaya sayur dan bihun bercampur. Masukkan juga telur hancur tadi. Teruskan menggoreng sampai bihun dan sayur masak..
  7. Padamkan api. Sedia untuk dihidang..

Catat Ulasan

0 Ulasan