Bihun Goreng Tomyam.
You can have Bihun Goreng Tomyam using 14 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Bihun Goreng Tomyam
- You need 1 of bungkus bihun (rendam sampai lembut).
- It's of Udang & sotong.
- You need 4 ulas of bawang merah (tumbuk).
- It's 4 ulas of bawang putih (tumbuk).
- Prepare 2 batang of serai (hiris menyerong).
- You need of Cili padi - optional (tumbuk kasar).
- You need 2 of sdb cili kisar.
- It's 2 of sdb pes tomyam.
- It's 1 of sdb kicap sotong.
- Prepare of Hirisan Capsicum (merah, hijau & kuning).
- Prepare 1 batang of karot.
- You need 1 of ikat sawi.
- Prepare of Garam dan gula secukup rasa.
- Prepare 2 of biji telur.
Bihun Goreng Tomyam step by step
- Telur digoreng hancur. Ketepikan sebentar..
- Rebus udang dan sotong sekejap. Tapis airnya (simpan air nanti nak masuk dalam bihun). Ketepikan..
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk dan serai sampai wangi dan keperangan. Masukkan cili kisar. Masak sampai cili garing dan pecah minyak. Masukkan pula pes tomyam dan capsicum. Kacau sebati..
- Kemudian masukkan udang dan sotong. Gaul sebati. Tuangkan air rebusan udang dan sotong tadi. Masukkan juga garam, gula dan Biarkan mendidih..
- Masukkan pula bihun. Gaul supaya bihun sebati dengan perencah tumisan. Kalau bihun keras boleh tambah sedikit air panas..
- Masukkan karot dan sawi. Kaup balikkan supaya sayur dan bihun bercampur. Masukkan juga telur hancur tadi. Teruskan menggoreng sampai bihun dan sayur masak..
- Padamkan api. Sedia untuk dihidang..
0 Ulasan