Recipe: Delicious Bihun Sup Utara

Bihun Sup Utara. Bihun Sup Utara dari sup tulang. Che Nom akan tunjukkan cara nak masak sup tulang dan penyediaan lengakap bihun sup utara. #BihunSupUtara #MeehoonSupUtara #BihunSup Resepi Lengkap Bihun Sup Utara Bersama Sambal Merah Meehon Sup Utara Ada Lebihan Daging Korban Boleh Cuba Buat. Saya memang suka buat resepi bihun sup utara kerana keunikaan rasa dan sajian hidangan itu Teringat setiap minggu, mesti keluar makan bihun sup ni di kedai bawah jejantas berhampiran pekan.

Bihun Sup Utara Selalu buat bihun sup biasa je kan… So apa kata sesekali kita cuba buat bihun sup utara pulak. Sebelum tu, nak tahu tak apa bezanya bihun sup utara ni dengan bihun sup biasa? Jika ada yang masih mencari idea untuk juadah rumah terbuka atau majlis keramaian, bolehlah dihidangkan bihun sup utara sebagai salah satu menu utama. You can cook Bihun Sup Utara using 32 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Bihun Sup Utara

  1. Prepare of Bahan Rebusan.
  2. Prepare 1 of kilo tulang lembu.
  3. You need 200 g of paru lembu.
  4. You need Sedikit of garam.
  5. You need of Bahan Sup.
  6. Prepare of Rempah 4 sekawan.
  7. It's of Sup bunjut Adabi.
  8. You need of Perencah Sup Tulang (optional).
  9. You need of Serbuk Sup.
  10. Prepare of Bawang merah dikisar.
  11. Prepare of Bawang putih dikisar.
  12. You need of Halia dikisar.
  13. It's of Akar daun sup dibersihkan.
  14. Prepare of Akar daun bawang dibersihkan.
  15. Prepare of Lada putih.
  16. It's of Garam gula secukup rasa.
  17. Prepare of Bahan Lada Merah.
  18. You need of Serbuk Cili.
  19. Prepare of Gula.
  20. It's of Susu pekat manis (optional bagi ganti gula).
  21. Prepare of Air Panas.
  22. Prepare 1 of biji Bawang kecil ditumbuk halus.
  23. You need 2 of biji bawang putih ditumbuk halus.
  24. You need Sedikit of serbuk belacan.
  25. It's Sedikit of minyak.
  26. You need of Bahan Hiasan.
  27. You need of Bihun direndam dengan kunyit.
  28. It's Daun of bawang dihiris.
  29. Prepare Daun of sup dihiris.
  30. It's of Bawang Goreng.
  31. Prepare of Tauhu goreng (optional).
  32. You need of Lobak Masin (optional).

Lepas dari tu boleh mai order di kedai bungkus mcm biasa. Cara mudah untuk menyediakan hidangan bihun sup utara original. Lengkap dengan sambal merah dan bihunnya juga berwarna kuning. Bihun sup dia terasa utara yg Best cabai hitam n layanan vvip xsombong n harga mampu makan cuba sekali terus ketagih.

Bihun Sup Utara instructions

  1. Rebus tulang dan paru hingga empuk. Masukkan sedikit garam. Bila mendidih tapis buang buih kotoran lemak yang terapung..
  2. Untuk sup, tumis bawang dan halia yang telah dikisar halus. Masukkan rempah 4 sekawan dan sup bunjut. Masak sehingga naik bau. Kemudian masukkan serbuk sup atau pes sup tulang. Masak hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air rebusan tulang bersama isi tulang ke dalam periuk..
  3. Biarkan sup mendidih seketika. Kemudian masukkan akar daun sup dan akar daun bawang. Tambahkan sedikit lada putih dan perasakan garam dan gula secukup rasa..
  4. Untuk lada merah, tumbuk bawang merah, bawang putih dan belacan sehingga lumat. Ketepikan. Masukkan serbuk cili ke dalam mangkuk lain. Tambahkan gula atau susu pekat manis. Tambahkan air panas. Gaulkan sebati sehingga menjadi pes..
  5. Panaskan sedikit minyak. Jangan letak minyak yang banyak. Tumiskan bawang dan belacan yang ditumbuk lumat. Kemudian, masukkan pes lada yang telah digaul tadi. Kacau sehingga pecah minyak dan warna lada menjadi gelap dan pekat..
  6. Bihun direndam bersama serbuk kunyit. Kemudian setelah diserap warna kuning, cuci bihun dan ditos airnya..
  7. Isikan bihun ke dalam mangkuk. Masukkan sup tulang, isi daging, daun sup dan daun bawang yang dihiris. Taburkan bawang goreng dan letakkan lada merah. Boleh juga diletakkan bersama tauhu goreng dan lobak masin..

Bihun sup utara ialah hidangan ala Melayu. Bihun sup utara selalunya dihidangkan bersama sup daging, tulang atau perut yang direbus hingga lembut. Untuk yang tidak suka daging boleh. Sejak merantau berpuluh tahu dulu, jarang-jarang sekali dapat merasa bihun sup yang sedap seperti di negeri asal dulu iaitu Kedah. Sup Kedah sangat berbeza rasanya berbanding dengan sup-sup.

Catat Ulasan

0 Ulasan