Easiest Way to Make Perfect Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh

Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh.

Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh You can cook Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh using 28 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh

  1. It's of BAHAN-BAHAN NASI DAGANG TANAK DALAM RICE COOKER.
  2. It's of beras pulut.
  3. You need of beras nasi dagang.
  4. It's of beras biasa.
  5. It's of biji bawang merah.
  6. You need of bawang putih.
  7. You need of inci halia.
  8. You need of sudu besar halba.
  9. It's of santan.
  10. It's of minyak masak.
  11. It's of Secubit garam.
  12. It's of air.
  13. You need of BAHAN-BAHAN GULAI IKAN KEMBUNG.
  14. Prepare of ekor ikan.
  15. It's of biji bawang besar.
  16. You need of bawang putih.
  17. Prepare of inci kunyit hidup.
  18. Prepare of inci halia.
  19. Prepare of inci lengkuas.
  20. You need of tangkai cili hidup.
  21. You need of sudu besar rempah kari.
  22. It's of sudu paste cili.
  23. It's of sudu besar kerisek.
  24. You need of santan.
  25. You need of air.
  26. You need of garam.
  27. Prepare of sudu besar gula.
  28. You need of asam keping.

Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh instructions

  1. Basuh beras nasi dagang dan masak di dalam periuk nasi.Sukatan air ialah 1 cawan bagi utk 3 cawan campuran beras pulut,beras nasi dagang dan beras biasa.Masukkan 100ml santan sesudu teh minyak masak dan secubit garam.Bila nasi dah masak taburkan halba,bawang merah,bawang putih dah halia yg telah dimayang halus.Tutup semula tudung periuk dan kita sediakan gulainya pula..
  2. Sediakan bahan-bahan gulai.
  3. Kisar bawang besar,bawang putih,halia dan lengkuas.Tumis sehingga naik bau dan masukkan rempah kari dan pes cili kering.Tumis lagi sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan santan,air dan kirisik.Biarkan mendidih dengan api sederhana.
  5. Masuklan ikan dan cili hidup.Bila ikan dah masak tutup api dan boleh sediakan acarnya pula..
  6. Setengah biji timun dan setengah biji lobak merah bersama 1 biji bawang merah dimayang halus.Perasan dengan gaeam dan gula serts 1 sudu makan cuka makan..
  7. Hidangkan nasi dagang bersama gulai ikan dan acarnya sekali...boleh letak telur rebus jika suka dan kalau nak pedas boleh tambah air lada....Selamat Mencuba.

Catat Ulasan

0 Ulasan