How to Cook Perfect Bubur Jagung Pulut Susu

Bubur Jagung Pulut Susu. resepi bubur nasi, resepi bubur cha cha, resepi bubur asyura, resepi bubur sum sum, resepi bubur ayam, resepi bubur gandum, Hana's Family: Bubur Kacang Hijau With Durian & Jagung via hanamemories.blogspot.com. Resepi Bubur Pulut Hitam Sedap Istimewa Untuk Anda via. Bubur Pulut Hitam Jagung By Kak Wan @ Resipicitarasawan.

Bubur Jagung Pulut Susu Dah tahu tips barulah sedap resepi bubur jagung anda. Nak lagi sedap , ada yang masukkan beras pulut atau biji sagu mata ikan ke dalam. Dalam periuk lain, masakkan air, susu cair, susu pekat dan gula, Kemudian masukkan tepung kastard. You can have Bubur Jagung Pulut Susu using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Bubur Jagung Pulut Susu

  1. You need 3 of biji Jagung rebus (400 gram isi jagung setelah dihiris nipis).
  2. You need 1 liter of air.
  3. It's 1 helai of daun pandan disimpul.
  4. You need 50 gram of beras pulut (cuci bersih,toskan airnya).
  5. It's 1 1/2 cawan of air (cawan metrik).
  6. You need 280 gram of santan pekat segera (santan segar).
  7. It's 100 gram of gula putih.
  8. Prepare of Secubit Garam Gunung Saji.

Kena sentiasa kacau hingga mendidih sebab kalau biarkan nanti akan berketul-ketul. Jagung merupakan salah satu bahan makanan pokok yang memiliki Selain jagung rebus, kue basah dan tojin, jagung dapat diolah menjadi susu jagung, bubur susu jagung Susu jagung diperoleh dengan cara penggillingan biji jagung yang telah direbus dalam air. Memiliki rasa yang enak dan manis yang khas, jagung merupakan bahan makanan yang mengandung berbagai nutrisi. Resep tersebut bisa menghasilkan empat porsi bubur.

Bubur Jagung Pulut Susu instructions

  1. Siapkan bahan-bahannya..
  2. Rebus jagung bersama 1 liter air dan daun pandan hingga menggelegak..
  3. Masukkan beras pulut,masak hingga beras pulut lembut dan kembang..
  4. Masukkan santan segera dan 1 1/2 cawan metrik air.Sentiasa dikacau sehingga menggelegak supaya santan tidak berketul..
  5. Masukkan gula putih dan secubit garam gunung Saji.Kacau hingga gula dan garam larut.Seimbangkan rasa.Tutup api,siap.Hidangkan..

Agar lebih nikmat, kamu bisa menambahkan parutan keju atau susu kental manis sebagai. Bubur Jagung sangat cocok untuk disajikan sebagai menu sarapan atau pun sebagai menu makanan utama ketika Anda sedang bosan mengonsumsi nasi. Dalam proses penyajiannya, Anda dapat menyandingkan olahan kuliner berbahan dasar jagung ini dengan minuman hangat seperti susu, teh. Bubur ketan hitam, bubur pulut hitam or bubur injun is an Indonesian sweet dessert made from black glutinous rice porridge with coconut milk and palm sugar or cane sugar. The black glutinous rice are boiled until soft, and sugar and coconut milk are added.

Catat Ulasan

0 Ulasan