How to Cook Tasty Kek gula hangus

Kek gula hangus. Sebenarnya kek gula hangus yang dulu saya panggil kek sponge masa saya kecil kecil adalah antara kek pertama yang saya masak semasa saya mula belajar membuat kek. Kek gula hangus ini sangat sesuai dimakan sebagai dessert, ataupun untuk menjamu tetamu, ataupun untuk anda bawa sebagai sajian ke rumah sedara. Bentuknya yang unik dan tekstur yang kenyal.

Kek gula hangus KEK dan PUDING hanya akan kami BUAT setelah. kek gula hangus banyak dijual di KL, kalau sekedar teringin makan seketul dua saya lebih memilih untuk membeli. resepi ini sudah banyak di share oleh kawan-kawan internet dan kek sarang lebah ni. Resepi Kek Gula hangus adalah antara kek yang paling mudah dan senang untuk disediakan malah mempunyai rasa yang sedap dan berbeza dari kek majerin yang sedikit sukar cara penyediaannya. Resepi Kek Gula Hangus - Sebenarnya sos gula arang yang biasa dipanggil kuih kek cake kek adalah antara kek pertama yang saya masak ketika saya mula belajar membuat kek. You can have Kek gula hangus using 6 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kek gula hangus

  1. It's of tepung gandum.
  2. It's of gula.
  3. You need of air.
  4. Prepare of biji telur.
  5. It's of sdb margerin.
  6. It's of sdt soda bikarbonat.

Bahan utama kek gula hangus ialah gula putih yang dimasak sehingga menjadi warna perang atau karamel, transformasi rasa dari gula putih kepada karamel yang menjadikan kek ini sangat sedap. Kek gula hangus ini merupakan kek kegemaran ayahanda dan bondaku. Biarkan gula hangus betul-betul sejuk sebelum digunakan supaya kek tidak menjadi bantat. Apa yang membezakan resepi kek gula hangus sedap ini dengan resepi-resepi lain adalah hasil akhir yang akan buatkan anda berpuas hati walau kali pertama membuatnya dengan bantuan dan tips yang.

Kek gula hangus instructions

  1. Hanguskan 2 cawang gula..jgn sampai hitam plk..pahit nanti...masukkan 2 cawan air perlahan lahan ye...awas..takut tepercik gula panas...
  2. Kacau sampai gula mencair..kemudian masukkan margerine...tutup api biar suam...
  3. Telur,soda bikarbonat pukul sekejap,lepas tu masukkan esen vanilla dan susu pekat..pukul lg sekejap....
  4. Masukkan tepung sambil tu curan air gula sedikit demi sedikit..sampai habis.
  5. Hana pki panola je..klu x ada sapu je dengan margerin keliling dalam periuk..bakar dengan api bawah sahaja 50 minit.5 minit terakhir api atas....
  6. Ok..siap punn....

Masukkan air panas perlahan- lahan (akan. Hureyyyyy , harini eka ade buat kek gula hangus, mcm sedap je bile dah makan *tak malu puji diri sendiri. haha. Mesti ada yg tak tahu kan kek gula hangus ni macam mana. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Ini akan mengambil sedikit masa. untuk hasil yang baik, harap bersabar ya.

Catat Ulasan

0 Ulasan