Roti Silang Berinti.
You can cook Roti Silang Berinti using 23 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Roti Silang Berinti
- It's of Doh A.
- Prepare of tepung roti.
- It's of air.
- You need of yis.
- Prepare of Doh B.
- Prepare of tepung gandum.
- It's of gula castor.
- It's of yis.
- It's of sudu kecil susu tepung.
- Prepare of sudu kecil garam.
- Prepare of mentega.
- Prepare of shortening.
- Prepare of biji telur.
- Prepare of air.
- It's of sudu kecil cream super.
- It's of Inti.
- It's of biji bawang merah besar - dikisar*.
- It's of bawang putih - dikisar*.
- You need of inci halia-dikisar*.
- It's of sudu serbuk kari daging.
- You need of dada ayam - potong dadu.
- Prepare of biji kentang- potong dadu.
- It's of garam/gula.
Roti Silang Berinti instructions
- Doh A. Satukan tepung roti, yis dan air. Uli dan perap doh 3-4 jam..
- Doh B. Satukan tepung gandum, gula castor, yis, susu tepung, garam, telur dan air. Uli hingga semua bercampur rata..
- Satukan di dalam satu bekas doh A dan doh B. Uli lagi. Kemudian masukkan mentega, shortening dan cream super. Uli hingga doh licin dan elastik.
- Rehatkan doh selama 10 minit. Ambil doh timbang 150gm dan bentukkan seperti dalam gambar. Letak inti di tengah..
- Tutup inti secara menyilang. Perap dalam 20 minit. Sapu air atau susu di atas roti. Taburkan oregano (kalau tak nak pun tak apa). Letak kan di atas dulang pembakar. Bakar selama 20-25 minit dengan suhu 170C (bergantung pada oven masing-masing). Bila dah masak keluarkan daripada oven dan sapukan butter atas roti.
- Untuk intinya saya buat seperti inti karipap. Tumiskan bahan bertanda* hingga garing. Masukkan serbuk kari. Masukkan kentang dan isi ayam. Masukkan garam dan gula. Masak hingga inti kering. Kemudian biarkan sejuk..
0 Ulasan