Ikan Patin Masak Tempoyak.
You can have Ikan Patin Masak Tempoyak using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Ikan Patin Masak Tempoyak
- It's of ekor ikan patin size sederhana.
- It's of Bahan tumbuk.
- You need of biji bawang merah.
- It's of biji bawang putih.
- It's of biji cili padi merah/hijau(ikut tahap kepedasan sendiri).
- You need of sudu besar tempoyak.
- It's of air.
- It's of kesum.
- Prepare of asam keping.
- Prepare of garam.
- You need of gula.
Ikan Patin Masak Tempoyak step by step
- Basih ikan patin dengan tepung gandum+air limau kasturi untuk buang lendir dan hilangkan hanyir.
- Campur bahan2 tumbuk dengan 1 gelas air@agak2 ckup sekadar tenggelam ikan.Jangan banyak sgt air nnti cair kuah.
- Masukkan asam keping.Biar smpai air mendidih.masukkan daun kesum dan ikan.Kecilkan api dan tunggu smpai ikan masak.tak perlu lama sangat.Dalam 5 mnit mcm tu.Kalau lama sangat nnti ikan lembik..
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.agak2 dalam 1-2sb gula dan 1 sk garam mcm tu..
0 Ulasan