Recipe: Appetizing Ikan Patin Masak Tempoyak

Ikan Patin Masak Tempoyak.

Ikan Patin Masak Tempoyak You can have Ikan Patin Masak Tempoyak using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ikan Patin Masak Tempoyak

  1. It's of ekor ikan patin size sederhana.
  2. It's of Bahan tumbuk.
  3. You need of biji bawang merah.
  4. It's of biji bawang putih.
  5. It's of biji cili padi merah/hijau(ikut tahap kepedasan sendiri).
  6. You need of sudu besar tempoyak.
  7. It's of air.
  8. It's of kesum.
  9. Prepare of asam keping.
  10. Prepare of garam.
  11. You need of gula.

Ikan Patin Masak Tempoyak step by step

  1. Basih ikan patin dengan tepung gandum+air limau kasturi untuk buang lendir dan hilangkan hanyir.
  2. Campur bahan2 tumbuk dengan 1 gelas air@agak2 ckup sekadar tenggelam ikan.Jangan banyak sgt air nnti cair kuah.
  3. Masukkan asam keping.Biar smpai air mendidih.masukkan daun kesum dan ikan.Kecilkan api dan tunggu smpai ikan masak.tak perlu lama sangat.Dalam 5 mnit mcm tu.Kalau lama sangat nnti ikan lembik..
  4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.agak2 dalam 1-2sb gula dan 1 sk garam mcm tu..

Catat Ulasan

0 Ulasan