Easiest Way to Prepare Yummy Buah Melaka

Buah Melaka. Hi Semua, kali ni CN nk sediakan kuih legend kegemaran ramai iaitu buah melaka, atau ada juga yg pangil onde-onde. Buah melaka yg sedap mestilah sedikit. Resepi Buah Melaka, Resepi yang sangat mudah, hanya ikut langkah-langkah yang di nyatakan pasti menjadi, Buah Melaka adalah hidangan kuih muih terkenal dan sedap.

Buah Melaka Dalam bahasa Jawa disebut mlåkå atau kemlåkå. Kemungkinan nama ini berasal dari bahasa Sanskerta amalaka, yang kemudian diadopsi oleh berbagai bahasa lain. Onde-Onde atau kuih Buah Melaka antara kuih paling senang dan sedap. You can cook Buah Melaka using 7 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Buah Melaka

  1. You need of sudu tepung pulut.
  2. You need of sudu tepung beras.
  3. You need of daun pandan - kisar, ambil air nya.
  4. You need of Gula melaka.
  5. It's of biji kelapa parut.
  6. Prepare of garam.
  7. It's of air kapur.

Disukai ramai, Sesuai sangat kalau dijadikan menu minum petang ni. Apa lagi resipi dah ada jomlah kita buat bersama-sama. Kalau kat terengganu, "gula melaka" kitaorang panggil "nisan". Find buah melaka stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection.

Buah Melaka step by step

  1. Bancuh tepung pulut dan tepung beras dengan air daun pandan dan air kapur sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel dan tak melekat di tangan..
  2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula Melaka yang dipotong kecil atau dihancurkan supaya ianya betul betul cair semasa direbus. Saya tak suka rasa gula Melaka yang berbiji semasa mengunyahnya. Tutup adunan kemas kemas dan gentel adunan dengan kedua tapak tangan supaya berbentuk bulat cantik..
  3. Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Kalau suka, boleh masukkan daun pandan yang dicarik dalam air rebusan supaya wangi..
  4. Masukkan bebola tepung tadi dan tunggu sehingga ianya timbul di permukaan air menandakan ianya telah masak dan sedia diceduk keluar..
  5. Tos dan terus masukkan ke dalam pinggan kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam. Golek golekkan kuih di atas kelapa tadi sehingga ianya betul betul bersalut. Sedia untuk dihidangkan. Nota: Kepala parut ditekan tekan sedikit dengan sudu supaya rata. Jadi ianya lebih cantik..

Thousands of new, high-quality pictures added every day. Tempat Menarik di Melaka - #dontmesswithmelaka sudah menjadi semakin trending. Apa tidaknya, sememangnya negeri Melaka adalah salah satu daripada negeri yang paling menarik untuk. Photo "Malay traditional dessert called "buah melaka" solated on white background" can be used for personal and commercial purposes according to the conditions of the. Malaysian traditional kuih Ondeh Ondeh or Kelepon for Indonesian Kuih buah melaka Ondeh ondeh.

Catat Ulasan

0 Ulasan