Masak Lemak Cili Api Ikan Siakap & Belimbing Buluh.
You can cook Masak Lemak Cili Api Ikan Siakap & Belimbing Buluh using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Masak Lemak Cili Api Ikan Siakap & Belimbing Buluh
- You need of ikan siakap.
- You need of biji cili padi.
- Prepare of inci kunyit hidup.
- It's of biji nenas kecil (manis).
- It's of kecil santan.
- Prepare of sudu gula perang (secukup rasa).
- You need of sudu kecil garam (secukup rasa).
- It's of air (bergantung kepada kepekatan masing-masing).
Masak Lemak Cili Api Ikan Siakap & Belimbing Buluh instructions
- Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
- Tumbuk cili padi dan kunyit sampai lumat.
- Tumis bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau. Masukkan santan dan sentiasa kacau perlahan agar tidak berketul. Bila mendidih, masukkan ikan.
- Kemudian masukkan serai, nenas, belimbing buluh dan daun kunyit. Kacau mesra dan masukkan garam dan gula..
- Masak ikan tak boleh lama sangat atas dapur nanti ikan hancur. Bila mendidih seketika dan nampak ikan sudah masak, boleh la dihidang. Memang sedap sebab belimbing buluh yang masam dan nenas yang manis☺️.
0 Ulasan