Recipe: Tasty Kek Span Vanila Tanpa Gluten Tanpa Tenusu

Kek Span Vanila Tanpa Gluten Tanpa Tenusu.

Kek Span Vanila Tanpa Gluten Tanpa Tenusu You can cook Kek Span Vanila Tanpa Gluten Tanpa Tenusu using 15 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kek Span Vanila Tanpa Gluten Tanpa Tenusu

  1. It's of kek.
  2. It's of tepung Bread, Batter & Beyond.
  3. Prepare of (2 sudu besar) tepung jagung.
  4. You need of biji (200g) telur, asing kuning dan putih.
  5. Prepare of sudu kecil jus lemon.
  6. It's of gula tebu organik, dikisar halus.
  7. It's of sudu kecil ekstrak vanila.
  8. It's of sudu kecil garam Himalaya.
  9. You need of sudu besar minyak.
  10. Prepare of simple syrup.
  11. Prepare of air.
  12. You need of sudu besar madu lebah - campur, gunakan sebagai pelembap kek.
  13. Prepare of Hiasan.
  14. You need of Chocolate Ganache.
  15. You need of Buah-buahan.

Kek Span Vanila Tanpa Gluten Tanpa Tenusu instructions

  1. Sediakan Chocolate Ganache. Kalau tak ada cacao mass, boleh gunakan chocolate buttons biasa dan kurangkan sukatan gula sekiranya perlu. Chocolate ganache perlu disejukkan dalam peti ais supaya mengental..
  2. Pukul kuning telur, 1/2 bahagian gula, garam, dan vanilla sehingga warna berkrim. Masukkan tepung dan pukul sehingga sebati..
  3. Campurkan putih telur dengan jus lemon dan pukul sehingga kembang, masukkan baki gula tadi. Pukul lagi sehingga kental dan berkilat..
  4. Panaskan oven pada suhu 175°C. Lenserkan minyak pada loyang serta kertas minyak dan tabur sedikit tepung jagung..
  5. Ambil 1/3 daripada putih telur tadi dan gaul menggunakan kaedah kaup (fold) ke dalam adunan kuning telur supaya adunan kekal ringan. Ulang sehingga habis..
  6. Bahagi adunan ke dalam DUA LOYANG 8 INCI dan bakar selama 25-35 minit sehingga kek masak sepenuhnya..
  7. Setelah masak, keluarkan kek dan sejukkan. Sementara kek sejuk, keluarkan frosting dan kepuk sehingga kembang..
  8. Semburkan air madu tadi ke atas lapisan kek sebelum menyapu frosting. Ulang pada permukaan yang hendak ditangkupkan. Sapu frosting nipis sebagai 'crumb coat' dan sejukkan dalam peti ais selama 30 minit..
  9. Keluarkan kek dan sapukan frosting secukupnya sehingga menutupi permukaan kek. Sejukkan dan hidang..

Catat Ulasan

0 Ulasan